Σύνδεση

Featured

SKODA OCTAVIA G-TEC:100 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΜΕ 3,5 ΕΥΡΩ! (VIDEO)

Σε μια εποχή που πολλά ακούγονται -και ακόμα περισσότερα γράφονται- για οικολογικές λύσεις του μέλλοντος στην αυτοκίνηση, υπάρχει εδώ και καιρό μαζί μας μία πρόταση που λίγοι γνωρίζουμε και ακόμα λιγότεροι επιλέγουμε (τουλάχιστον στην Ελλάδα). Ο λόγος για το φυσικό αέριο (ή CNG) το οποίο είναι όπως εξηγούμε και στο κατατοπιστικό βίντεο της δοκιμής ένα εξαιρετικής ποιότητας καύσιμο το οποίο συνδυάζεται με απίστευτη οικονομία για τον ιδιοκτήτη του και ικανοποιητικό οικολογικό αποτύπωμα σε ότι αφορά τους ρύπους.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί τα “συν” και τα “πλην” της χρήσης φυσικού αερίου. 

Το Skoda Octavia G-Tec είναι μία από τις πιο χαρακτηριστικές και ενδιαφέρουσες περιπτώσεις  αυτοκινήτου αυτής της τεχνολογίας που εισάγεται αυτή την στιγμή στην χώρα μας. Στην πράξη δεν διαφέρει παρά σε ελάχιστα πράγματα από το κανονικό Octavia, πέρα από την δυνατότητα να καίει και φυσικό αέριο με ότι αυτό συνεπάγεται σε κάποιες ιδιαιτερότητες της εγκατάστασης που απαιτείται γι’ αυτό.

Και δη στην ενσωμάτωση δύο μεγάλων φιαλών για την αποθήκευση περίπου 15 κιλών φυσικού αερίου, οι οποίες λόγω του ότι το αέριο βρίσκεται σε υγρή μορφή είναι βαρέως τύπου. Αυτό σημαίνει γύρω στα 100 κιλά επιπλέον βάρος στο αμάξωμα και μείωση του χώρου αποσκευών στα 460 λίτρα (που και πάλι είναι επαρκέστατα για τον χαρακτήρα του Octavia).

cng-1

Aπό εκεί και πέρα όλα εστιάζονται στον κινητήρα και την λειτουργία του με το φυσικό αέριο. Ο 1,4 TSI αποδίδει στο συγκεκριμένο μοντέλο 110 ίππους είτε στην περίπτωση που καίει CNG είτε στην περίπτωση που λειτουργεί με βενζίνη, κάτι που του εξασφαλίζει επιδόσεις παραπλήσιες με αυτές του 1,6 TDI των 105 ίππων.

Η μετάβαση από την λειτουργία με το ένα καύσιμο στο άλλο δεν γίνεται αντιληπτή από τον οδηγό, και μόνο ο πιο προσεκτικός θα παρατηρήσει ότι στην περίπτωση της λειτουργίας με το CNG ο κινητήρας είναι πιο ήσυχος στην λειτουργία του και με λιγότερο τραχιά λειτουργία (καμία σχέση με τον αντίστοιχο diesel σε κάθε περίπτωση).

octavia-cng-22

Η οικονομία σε καύσιμο είναι πραγματικά μοναδική και σίγουρα χωρίς αντίπαλο ανάμεσα στις λύσεις με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Στην πράξη μετρήσαμε γύρω λίγο πάνω από τα 4 κιλά ανά 100 χιλιόμετρα, ενώ σε πιο χαλαρούς ρυθμούς στην Εθνική οδό και σε μεγάλα ταξίδια, μπορεί να πέσει και κοντά στα 3,5 κιλά φυσικού αερίου ανά 100 χιλιόμετρα.

Πάντως σε πρακτικό επίπεδο και με μεικτές συνθήκες κίνησης (βάζοντας και πόλη και συνεχές σταμάτα/ξεκίνα), η αυτονομία μπορεί εύκολα να ξεπεράσει τα 300 χιλιόμετρα, ενώ μια απλή διαίρεση με τις σημερινές τιμές του φυσικού αερίου μας βγάζει κάπου 3,5 με 4 ευρώ για κάθε 100 χιλιόμετρα διαδρομής. Πραγματικά μοναδική επίδοση στην οποία δύσκολα μπορεί να αντιπαρατεθεί οποιαδήποτε άλλη λύση (πλην των ελαχίστων αμιγώς ηλεκτρικών μοντέλων, με ότι πρακτικά προβλήματα στην φόρτισή τους έχουν και αυτά).

octavia-cng-9

Από εκεί και πέρα έχουμε να κάνουμε με ένα τυπικό Octavia αυτής της γενιάς (σύντομα έρχεται το ανανεωμένο μοντέλο), με εξαιρετικούς χώρους, κορυφαία ποιότητα και μία οδική συμπεριφορά αρκετά ισορροπημένη με έμφαση στην άνεση και την ποιότητα κύλισης.

Μάλιστα λόγω και της υιοθέτησης των πολλαπλών συνδέσμων στην πίσω ανάρτηση που υπάρχει στις πιο πάνω εκδόσεις, θα λέγαμε ότι είναι σαφώς πιο άνετο από τα αντίστοιχα Octavia σ’ αυτόν τον κυβισμό, χωρίς τις κλασικές σφιχτές αντιδράσεις του ημιάκαμπτου άξονα στις εγκάρσιες ανωμαλίες.

octavia-cng-10

Και αν μέχρι στιγμής μοιάζει να μιλάμε για το “αβγό του Κολόμβου” σε ότι αφορά την οικονομική μετακίνηση, η υπόθεση “φυσικό αέριο” στην χώρα μας για ιδιωτική χρήση έχει και ένα σημαντικό μειονέκτημα. Το γεγονός ότι υπάρχουν μόλις τρία πρατήρια στην Αθήνα και ένα στην Θεσσαλονίκη για να μπορεί κανείς να ανεφοδιαστεί σε αυτό το καύσιμο.

Ενώ και οι προοπτικές για την επέκτασή τους δεν είναι και τόσο ευοίωνες ως προς την ταχύτητα που μπορεί να γίνει αυτό, καθώς η εγκατάσταση μιας τέτοιας υποδομής είναι αρκετά πολύπλοκη και με υψηλό κόστος  ώστε να αυξηθούν γρήγορα τα βενζινάδικα που να διαθέτουν αυτό το καύσιμο.

octavia-cng-27

Συνοψίζοντας, δεν έχουμε παρά να δηλώσουμε εντυπωσιασμένοι σε πολλούς τομείς από το Octavia G-TEC. Έχουμε να κάνουμε με ένα ολοκληρωμένο αυτοκίνητο, με ποιότητα και εξαιρετικούς χώρους, κορυφαία οδικά χαρακτηριστικά και μηδενικά προβλήματα από την ύπαρξη του “διπλού” καυσίμου. Το αντίθετο μάλιστα, καθώς ο TSI λειτουργεί μάλλον καλύτερα με το φυσικό αέριο, ενώ η οικονομία που προσφέρει δεν έχει αντίπαλο σε καμία από τις υπάρχουσες λύσεις με κινητήρα εσωτερικής καύσης.

octavia-cng-8

Το ερώτημα στο οποίο καλείται να απαντήσει ο υποψήφιος αγοραστής είναι αν ο αριθμός των βενζινάδικων είναι γι’ αυτόν πρόβλημα και αν τα χιλιόμετρα που κάνει είναι κατά βάση εντός του λεκανοπεδίου της Αττικής, όπου μέσα σε πολύ λίγα χιλιόμετρα θα μπορέσει να αποσβέσει το επιπλέον κόστος.

Ένα κόστος που ανέρχεται στα 19.900 ευρώ για την επαρκώς εξοπλισμένη έκδοση Active, την στιγμή που η βασική έκδοση του Octavia με τον αντίστοιχης ιπποδύναμης κινητήρα των 1.000 κυβικών και των 115 ίππων είναι 3.000 ευρώ φθηνότερη ενώ η diesel έκδοση με τον 1,6 TDI των 105 ίππων κοστίζει τα ίδια ακριβώς χρήματα.

octavia-cng-5

Σε κάθε περίπτωση πάντως μιλάμε για το απόλυτο πακέτο οικονομίας-ποιότητας-χώρων στην συγκεκριμένη κατηγορία που παρά τους όποιους περιορισμούς θέτει η ελληνική πραγματικότητα σε ότι αφορά το δίκτυο διανομής, παραμένει μία πρόταση-πρόκληση για όσους θέλουν να κινούνται με κόστη που αντιστοιχούν σε… μοτοσικλέτες χαμηλού κυβισμού, χωρίς από την άλλη να χάνουν  τίποτα από την απόδοση ενός κορυφαίου οικογενειακού αυτοκινήτου στην απόλυτη ωριμότητά του.

Ψάξτε, δείτε τις διαδρομές σας, βάλτε κάτω τα δεδομένα, και αν σας βγαίνει προχωρήστε άφοβα και δεν θα χάσετε!

Παναγιώτης Τριτάρης

 

Skoda Octavia G-TEC (CNG)
Διαστάσεις (ΜxΠxΥ): 4.659×1.814×1.461 χιλ.
Μεταξόνιο: 2.686 χιλ.
Πορτμπαγκάζ: 460-1450 λίτρα
Βάρος: 1.394 κιλά
Κινητήρας: 1.395 κ.εκ., 4 κύλ., Turbo, Βενζίνης-Φυσικού Αερίου
Ισχύς: 110 PS/4.800-6.000 σ.α.λ.
Ροπή: 200 Nm/1.500-3.500 σ.α.λ.
0-100, Τελική: 10,9”, 195 χλμ./ώρα
Κατανάλωση δοκιμής: Βενζίνη: 5,3 λίτρα/100 χλμ., CNG: 4,4 κιλά/100 χλμ.
Εκπομπές CO2: 94 γρ./χλμ.
Τέλη Κυκλοφορίας:
Τιμή (με απόσυρση): Από 19.900 €

Φωτογραφίες, Βίντεο: Παναγιώτης Τριτάρης

2Σχόλια

2 Comments

 1. Avatar

  T.lam

  05/04/2017 στις 8:19 πμ

  Υπάρχει πρατήριο CNG και στη Λαμία δίπλα στην εθνική για όσους ενδιαφέρονται.

  • Γιάννης Σκουφής

   Γιάννης Σκουφής

   05/04/2017 στις 2:12 μμ

   Ευχαριστούμε για την ενημέρωση!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Του είπαν πως τα Jeep πάνε παντού και αυτός το πήρε τοις μετρητοίς (Video)

Featured

Πόσο κοστίζει το Τoyota Yaris GR, η παραγωγή του οποίου είναι high tech, στην Ελλάδα; (Video)

Featured

Από πόσα ξεκινά το νέο Hyundai i20;

Featured

Απίστευτο ατύχημα με Nissan Navara που μπήκε ανάποδα σε αυτοκινητόδρομο (Video)

NissanAbarthAlfa RomeoAston MartinAudiBentleyBMWCadillacCaterhamChevroletChryslerCitroenCorvetteDaciaDaihatsuDodgeFerrariFiatFordHondaHyundaiInfinitiJaguarJeepKIALamborghiniLanciaLand RoverMazdaMercedes BenzMiniMitsubishimorganmustangNissanOpelPeugeotPorscheRenaultsaabSEATskodasmartssangyongsubarusuzukiToyotaVolkswagenVolvo

Newsletter Signup