Το πρωτότυπο Aero-P Atom δεν έχει κανένα αεροδυναμικό βοήθημα αλλά 2 μικρούς ηλεκτρικούς ανεμιστήρες, κάτι σαν μικρά βεντιλατέρ, που λειτουργούν στις μεγάλες ταχύτητες και μόνο όταν χρειάζεται περισσότερο grοund effect (στις στροφές, επιβράδυνση, επιτάχυνση). Μάλιστα, η Ariel λέει πως τα κλασικά αεροδυναμικά βοηθήματα αυξάνουν την κατανάλωση, σε σχέση με την λύση του ground effect. Προς το παρόν, η όλη ιδέα είναι ένα concept, μιας και λόγω των κανονισμών δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ούτε σε αγώνες αλλά ούτε και στο δρόμο.
Η λειτουργία του όλου συστήματος βασίζεται στην αρχή του Bernoulli που αναφέρει πως όταν ο αέρας που ρέει κάτω από ένα σώμα έχει μεγαλύτερη σχετική ταχύτητα από τον πάνω, τότε δημιουργείται υποπίεση. Τώρα, στην περίπτωση του αυτοκινήτου όταν ένας ηλεκτρικός ανεμιστήρας ρουφά και επιταχύνει την ροή του αέρα από κάτω, τότε δημιουργείται το περίφημο «ground effect» (δηλ. αρνητική άντωση).
Στο παρελθόν δύο ιστορικά αγωνιστικά, τα Chaparral 2J του 1970 και Brabham BT46B του 1978, χρησιμοποιούσαν έναν ανεμιστήρα που ρουφούσε τον αέρα κάτω από το πλαίσιό τους.
Γιάννης Σκουφής
