Οι φήμες που υπάρχουν εδώ και καιρό επανέρχονται στην επικαιρότητα φέρνοντας την FCA να εξαγοράζεται από Κινέζικα funds. Μία εξέλιξη που όπως είναι γνωστό προωθεί και ο ίδιος ο Marchionne καθώς η μετάβαση της αυτοκινητοβιομηχανίας στην ηλεκτροκίνηση απαιτεί ένα μεγάλο οικονομικό υπόβαθρο και πολύ πιο υγιή εταιρικά δεδομένα.
Η αναζήτηση αυτής της ομπρέλας αναζητείται πλέον στην Κίνα, όπου το αφεντικό του γκρουπ αναζητά προσφορές από μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες της χώρας, όπως είναι οι Guangzhou, Dongfeng (όμιλος PSA), Great Wall, Geely κ.α., με την τελευταία να έχει όμως ήδη αρκετά πετυχημένα ανοίγματα στην Ευρώπη (Volvo, London Taxi, Proton, Lotus).
Η κίνηση αυτή είναι σίγουρο ότι ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους Κινέζους που έχουν από κοντά την υποστήριξη της κυβέρνησής τους. Ένα ενδεχόμενο εξαγοράς της FCA θα άνοιγε την αγορά των ΗΠΑ, καθώς διαθέτει πάνω από 2.600 σημεία πώλησης σε ολόκληρη την επικράτεια (μαζί βέβαια με 162 εργοστάσια σε όλο τον κόσμο και 87 κέντρα εξέλιξης).
Η εξαγορά θα μπορούσε επίσης να φέρει και πολλές ανακατατάξεις στο Ευρωπαϊκό “μέτωπο” της εταιρίας, καθώς τα χρήματα των Κινέζων θα μπορούσαν να δώσουν το φιλί της ζωής σε εταιρίες όπως η Lancia αλλά να στηρίξουν ακόμα περισσότερο τις άλλες μάρκες της εταιρίας όπως η Maserati ή ακόμα και η Alfa Romeo (στο γκρουπ ανήκει και η Pirelli).
Όπως και να έχει πάντως πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία, που αν όντως επιβεβαιωθεί μέσα στους επόμενους μήνες θα δώσει μία ακόμα ευκαιρία στο γκρουπ FCA όχι μόνο να κρατηθεί ζωντανό αλλά και να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα της αυτοκίνησης που θα έρθουν τα αμέσως επόμενα χρόνια.
Παναγιώτης Τριτάρης
