Η στροφή προς την ηλεκτροκίνηση αποδεικνύεται όχι μόνο δύσκολη τεχνολογικά και εμπορικά, αλλά και… λεκτικά.
Οι αυτοκινητοβιομηχανίες ξεκίνησαν με φιλόδοξες, «καινοτόμες» ονοματολογίες για τα ηλεκτρικά τους μοντέλα, και οι περισσότερες κατέληξαν στον κάδο της ιστορίας.
Toyota bZ: Αντί να αξιοποιήσει το αναγνωρίσιμο “Prius”, η Toyota λάνσαρε το bZ4X, με το “bZ” να σημαίνει “beyond zero”. Το κοινό δεν κατάλαβε τίποτα, η ονομασία κρίθηκε άβολη και δυσνόητη, και πλέον η εταιρεία απομακρύνεται σταδιακά από τη χρήση της, τουλάχιστον στις ΗΠΑ.
Volkswagen ID: Τα γερμανικά ηλεκτρικά έφεραν το πρόθεμα “ID.” (ID.4, ID. Buzz κ.λπ.). Όμως το ασυνεπές styling (με τελείες, χωρίς τελείες, με κενά ή όχι) μπέρδεψε καταναλωτές και αλγόριθμους SEO, ενώ η VW αποφάσισε πρόσφατα να επιστρέψει σε παραδοσιακά ονόματα όπως Golf και Polo για τα ηλεκτρικά της.
Mercedes-EQ: Η EQ πλατφόρμα υποτίθεται πως θα ήταν ξεχωριστό subbrand, σαν την AMG. Τελικά, τα νέα ηλεκτρικά λέγονται «CLA with EQ Technology» ή «G580 with EQ Technology», αν και κανείς δεν χρησιμοποιεί αυτά τα ονόματα στην πράξη. Σταδιακά η εταιρεία στοχεύει να επιστρέψει στα κλασικά ονόματα που έχει στην γκάμα της, συμπεριλαμβάνοντας τόσο τα συμβατικά όσο και τα ηλεκτρικά της μοντέλα.
Audi – Μονά και ζυγά: Η Audi επιχείρησε να διαχωρίσει μοντέλα εσωτερικής καύσης και ηλεκτρικά με βάση τους αριθμούς: ζυγοί για ηλεκτρικά, μονοί για θερμικά. Όμως η σύγχυση ήταν τόσο μεγάλη που εγκαταλείφθηκε, και τώρα τα ηλεκτρικά φέρουν απλώς την ένδειξη “E-Tron”.
