Οι όμιλοι Volkswagen και Stellantis εντείνουν τις πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ζητώντας μέτρα για την προστασία της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας, η οποία δοκιμάζεται από τις γεωπολιτικές εντάσεις και τον αυξανόμενο ανταγωνισμό από Κινέζους κατασκευαστές.
Σε κοινό άρθρο γνώμης που δημοσιεύτηκε στις 4 Φεβρουαρίου στη γαλλική εφημερίδα Les Echos και σε άλλα ευρωπαϊκά μέσα, οι διευθύνοντες σύμβουλοι των δύο ομίλων, Αντόνιο Φιλόζα (Stellantis) και Όλιβερ Μπλούμε (Volkswagen), υποστηρίζουν ότι η ΕΕ θα πρέπει να θεσπίσει μπόνους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για οχήματα που κατασκευάζονται στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τους ίδιους, ένα τέτοιο μέτρο θα μπορούσε να προστατεύσει θέσεις εργασίας και να βοηθήσει τις ευρωπαϊκές εταιρείες να πετύχουν τους κλιματικούς τους στόχους.
Όπως αναφέρουν, η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με νέες γεωπολιτικές αντιπαλότητες, στις οποίες το εμπόριο, η τεχνολογία και οι βιομηχανικές δυνατότητες αξιοποιούνται όλο και περισσότερο για την εξυπηρέτηση εθνικών συμφερόντων. Υπό αυτές τις συνθήκες, τονίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να αποφασίσει γρήγορα τη στρατηγική που θα ακολουθήσει.
Η Γαλλία συγκαταλέγεται στις χώρες που προωθούν μια «ευρωπαϊκή προτίμηση» για τα ηλεκτρικά οχήματα, καθώς η Κομισιόν επεξεργάζεται νέες προτάσεις για τον κλάδο. Αν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμενόταν να αποφασίσει τον Ιανουάριο για πιθανούς κανόνες «Made in Europe», οι διαφωνίες μεταξύ των κρατών-μελών έχουν οδηγήσει σε καθυστερήσεις.
Στο άρθρο τους, οι δύο επικεφαλής αναφέρονται και στις δυσκολίες ανάπτυξης της ευρωπαϊκής παραγωγής μπαταριών. Παρά τις σημαντικές επενδύσεις για την ενίσχυση της τεχνολογικής αυτονομίας της Ευρώπης, επισημαίνουν ότι οι καταναλωτές απαιτούν προσιτά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, γεγονός που αυξάνει την πίεση για εισαγωγές φθηνότερων μπαταριών.
Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, ο Φιλόζα εξετάζει το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης ή ακόμη και τερματισμού ορισμένων κοινοπραξιών παραγωγής μπαταριών της Stellantis, λόγω της υποτονικής ζήτησης για ηλεκτρικά οχήματα.