Ο έλεγχος του ομίλου Volkswagen βρίσκεται ουσιαστικά στα χέρια δύο οικογενειών, που συνδέονται άμεσα με τον Ferdinand Porsche, τον άνθρωπο που ίδρυσε την ομώνυμη αυτοκινητοβιομηχανία και σήμερα είναι μια από τις εταιρείες του ομίλου.
Οι οικογένειες του Wolfgang Porsche και του Hans Michael Piech κατέχουν το 53% των μετοχών του ομίλου Volkswagen μέσω της Porsche Holdings SE. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Bild, οι δύο οικογένειες εξετάζουν -ύστερα από εισηγήσεις των συμβούλων τους που σαφώς έχουν λάβει υπόψη τους και τη μείωση κατά 20 δισεκατομμυρίων ευρώ της αξίας της συμμετοχής του Holding στη Volkswagen μετά τα πρόσφατα, πολύ δύσκολα ζητήματα που αντιμετωπίζει- το ενδεχόμενο μείωσης του ποσοστού τους στο 50% ή ακόμα και στο 45%.
Παράλληλα, το ρεπορτάζ αναφέρει ότι σε μια ενδεχόμενη μερική πώληση, οι δύο οικογένειες σκοπεύουν να διατηρήσουν τον έλεγχο του ομίλου.
Οι σχετικές συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και μήνες, ενώ οι φήμες θέλουν τους μεγαλύτερους σε ηλικία πατριάρχες των οικογενειών -οι οποίοι πλησιάζουν την αποχώρησή τους- να είναι υπέρ της πώλησης, σε αντίθεση με τη νεότερη γενιά που θα τους διαδεχθεί και εμφανίζεται αντίθετη.
Μέχρι στιγμής, δεν έχει ληφθεί καμία οριστική απόφαση, ούτε είναι βέβαιο ότι θα προχωρήσει η πώληση μέρους των μετοχών. Το μόνο σίγουρο είναι πως, αν τελικά προχωρήσει, θα υπάρξει έντονο ενδιαφέρον από πιθανούς επενδυτές, κυρίως από την Κίνα και το τίμημα θα ανέλθει σε αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ.
