Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τη χαλάρωση των κανόνων για τις εκπομπές CO2, παρέχοντας στις αυτοκινητοβιομηχανίες, ιδίως στη Volkswagen και τη Stellantis, μια σημαντική ανάσα.
Η απόφαση αυτή επιτρέπει στους κατασκευαστές αυτοκινήτων να υπερβαίνουν τους αυστηρότερους στόχους για το 2025 χωρίς να αντιμετωπίζουν πρόστιμα, μετά από μήνες πιέσεων του κλάδου εν μέσω μειωμένης ζήτησης ηλεκτρικών οχημάτων.
Η VW και η Stellantis, οι οποίες και οι δύο μείωσαν τις φιλοδοξίες τους για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μετά από αλλαγές στην ηγεσία τους, πρόκειται να επωφεληθούν σημαντικά.
Εκτιμάται ότι οι χαλαροί κανονισμοί θα μπορούσαν να ενισχύσουν τα κέρδη τους κατά σχεδόν 3 δισ. ευρώ. Η Renault είναι επίσης σε θέση για κέρδη, καθώς οι τρεις αυτές εταιρείες πωλούν συλλογικά πάνω από τα μισά νέα οχήματα της ΕΕ.
Η Επιτροπή επιδιώκει να εξισορροπήσει τους κλιματικούς στόχους με την οικονομική πραγματικότητα, προσφέροντας ευελιξία, διατηρώντας παράλληλα τους μακροπρόθεσμους στόχους μείωσης των εκπομπών CO2.
Επιπλέον, σχεδιάζει να επιταχύνει την υιοθέτηση των ηλεκτρικών οχημάτων με τη μεταρρύθμιση της αγοράς εταιρικών αυτοκινήτων και την επένδυση 1,8 δισ. ευρώ στην αλυσίδα εφοδιασμού μπαταριών.
Ωστόσο, δεν υποστηρίζουν όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες την κίνηση αυτή. Η Volvo, η Tesla και η BMW, οι οποίες ήταν σε θέση να επωφεληθούν από τους αυστηρότερους κανόνες μέσω συμφωνιών συμμόρφωσης με το CO2, αντιτίθενται στις αλλαγές.
Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι η αναθεώρηση των κανονισμών στη μέση του παιχνιδιού υπονομεύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και αποδυναμώνει τον στόχο της Ευρώπης για οχήματα μηδενικών εκπομπών το 2035.
Εν τω μεταξύ, η Stellantis και η VW έχουν στραφεί σε plug-in υβριδικά, και η Maserati εγκατέλειψε τα σχέδια για ένα αμιγώς ηλεκτρικό supercar, επικαλούμενη την προτίμηση των πελατών για κινητήρες εσωτερικής καύσης.
Το τριετές παράθυρο συμμόρφωσης της Επιτροπής προσφέρει περιθώρια, αλλά οι υπέρμαχοι για την προστασία του κλίματος προειδοποιούν για μελλοντικές ρυθμιστικές ανατροπές που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τον στόχο της ΕΕ για κλιματική ουδετερότητα το 2050.
Με τις οδικές μεταφορές να ευθύνονται για πάνω από το ένα τέταρτο των εκπομπών της ΕΕ, η συζήτηση για τη μείωση των εκπομπών συνεχίζεται, παρά τη μικρή «ανάσα» που δόθηκε σε αρκετές εταιρείες.
