Οι προβολείς που ακολουθούν την κίνηση του τιμονιού και στρίβουν κι αυτοί ανάλογα θα δείχνουν σε μερικά χρόνια πρωτόλειοι. Κι αυτό γιατί η καινοτομία στο συγκεκριμένο τομέα –γενικά τον τελευταίο καιρό δίνεται ιδιαίτερα έμφαση σε θέματα φωτισμού- θα έχει να κάνει με την καθοδήγηση των προβολέων από τα μάτια του οδηγού. Οι προβολείς δηλαδή θα στρέφονται ανά πάσα στιγμή προς τα εκεί που κοιτά ο οδηγός –εννοείται μόνο μπροστά και όχι π.χ. προς τα πίσω.
Η τεχνολογία αυτή ονομάζεται Eye– Tracking, εξελίσσεται από την Opel σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο του Darmstadt, ενώ στην κορυφαία εκδοχή του θα χρησιμοποιεί από 5 έως 10 κάμερες, οι οποίες θα σκανάρουν χαρακτηριστικά σημεία του προσώπου του οδηγού, όπως είναι τα μάτια ή η μύτη, θα διαπιστώνουν την κίνηση του προσώπου του και κατά συνέπεια την κατεύθυνση προς την οποία θα κοιτά.
Οι πληροφορίες αυτές θα μεταδίδονται ταχύτατα στην κεντρική μονάδα, η οποία με τη σειρά θα ενεργοποιεί κατάλληλα τους μικρο- κινητήρες που στρέφουν τους προβολείς. Το βράδυ η κάμερα καταγράφει με υπέρυθρους αισθητήρες στα άκρα και με φωτεινές διόδους στο κέντρο του ματιού περισσότερες από 50 φορές το δευτερόλεπτο τις κινήσεις του και ρυθμίζει το σύστημα, ενώ με τη χρήση ειδικών αλγορίθμων υπάρχει και μια προπορεία στις ρυθμίσεις. Αν τυχόν αφαιρεθεί ο οδηγός πάντως αυτό δε σημαίνει πως θα πέσει σκοτάδι, καθώς το σύστημα εγγυάται ένα μίνιμουμ φωτεινότητας.
Γενικά, όπως θα δείτε και στο βίντεο που ακολουθεί, το eye- tracking είναι μια από τις πολλά υποσχόμενες τεχνολογίες του άμεσου μέλλοντος.
Γιάννης Σκουφής
