Η πρόσφατη ανάλυση της Alixpartners προβλέπει ότι από τις 137 μάρκες ηλεκτρικών οχημάτων που λειτουργούν σήμερα στην Κίνα, μόνο 19 θα είναι κερδοφόρες μέχρι το 2030.
Ο διετής εγχώριος πόλεμος τιμών στην Κίνα έχει μειώσει δραστικά τα περιθώρια κέρδους των ασθενέστερων εταιρειών, αναγκάζοντας ορισμένες να εγκαταλείψουν τη δραστηριότητά τους.
Οι εργαζόμενοι στα κινεζικά εργοστάσια EV μπορούν να εργάζονται έως και 140 επιπλέον ώρες το μήνα, σε σύγκριση με το μέγιστο των 20 ωρών για τους εργαζόμενους στα παραδοσιακά εργοστάσια αυτοκινήτων, γεγονός που υπογραμμίζει τον έντονο ανταγωνισμό.
Ενώ οι δυτικές αυτοκινητοβιομηχανίες είναι επιφυλακτικές απέναντι στον ταχύτατο ανταγωνισμό με επιθετικές τιμές από την Κίνα, πολλές κινεζικές μάρκες EV δέχονται επίσης πιέσεις από τους εγχώριους αντιπάλους.
Κυρίαρχες εταιρείες όπως η BYD χρησιμοποιούν τα ισχυρά περιθώρια κέρδους τους για να μειώνουν επανειλημμένα τις τιμές, συμπιέζοντας τους ανταγωνιστές με λεπτότερα περιθώρια κέρδους.
Αυτό έχει ήδη οδηγήσει στην πτώχευση εταιρειών όπως η WM Motor το 2023, και η Alixpartners αναμένει ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες.
Οι μάρκες που δεν μπορούν να βγάλουν κέρδη μπορεί να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τον κλάδο ή να επικεντρωθούν σε μικρότερο μερίδιο αγοράς, σύμφωνα με το Bloomberg.
Αντίθετα, μεγάλοι παίκτες όπως η BYD και η Tesla αναμένεται να εδραιώσουν περαιτέρω τις θέσεις τους.
Οι εμπειρογνώμονες της Alixpartners προβλέπουν ότι μέχρι το 2030, οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες θα έχουν το 33% της παγκόσμιας αγοράς αυτοκινήτων, παρά τον έντονο εγχώριο ανταγωνισμό και τα υψηλά ποσοστά φθοράς μεταξύ των εμπορικών σημάτων ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
