Ο Κώστας Καββαθάς, μια από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες της ελληνικής δημοσιογραφίας, έφυγε από τη ζωή, αφήνοντας πίσω του μια σπάνια παρακαταθήκη γνώσης, πάθους και δημιουργικότητας.
Ο Κώστας Καββαθάς δεν ήταν απλώς ο πατέρας του ελληνικού ειδικού Τύπου. Ήταν ο αρχιτέκτονας ενός ολόκληρου σύμπαντος, που μέχρι τότε δεν υπήρχε. Έδωσε μορφή και αξία σε έννοιες που στην Ελλάδα του ’70 και του ’80 έμοιαζαν ξένες, εξωτικές ή και ασήμαντες: αυτοκίνητο, τεχνολογία, αεροπλάνο, ήχος, περιπέτεια, γνώση, καινοτομία.
Δημοσιογράφος, εκδότης, συγγραφέας, πιλότος και άνθρωπος της τεχνολογίας, υπήρξε πρωτοπόρος και δάσκαλος για γενιές αναγνωστών και επαγγελματιών του ειδικού Τύπου στην Ελλάδα.
Γεννημένος το 1939 στην Αθήνα, ο Καββαθάς συνδύασε από νωρίς την αγάπη του για την αεροπορία και το αυτοκίνητο.
Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του πορεία το 1959 από το περιοδικό «Ταχύτης» και γρήγορα εξελίχθηκε σε κεντρική μορφή του χώρου.
Το 1970 ίδρυσε μαζί με τη σύζυγό του, Σοφία, τις Τεχνικές Εκδόσεις και το θρυλικό περιοδικό «4Τροχοί», διαμορφώνοντας τα πρότυπα του ειδικού Τύπου στην Ελλάδα.
Παράλληλα δημιούργησε περιοδικά όπως το «Πτήση & Διάστημα», «Ήχος & Hi-Fi», «Ram», «2 Τροχοί», και παρουσίασε την πρώτη εκπομπή αυτοκινήτου στην ελληνική τηλεόραση, «Τροχοί & Δρόμοι» στο Mega Channel. Δεν περιορίστηκε μόνο στα έντυπα και την τηλεόραση.
Δημιούργησε τον ραδιοφωνικό σταθμό «Εν Λευκώ», τον δεύτερο ιδιωτικό κόμβο Internet στην Ελλάδα (Techlink) και το πρώτο Κέντρο Οδικής Ασφάλειας, το Safetrack, στην πίστα των Μεγάρων.
Με ιδιαίτερη σχέση με την αεροπορία και τους αγώνες, συμμετείχε σε πέντε Ράλλυ Ακρόπολις, σε δεκάδες αγωνιστικές διοργανώσεις, ενώ πέταξε με περισσότερους από 23 τύπους μαχητικών αεροσκαφών.
Διετέλεσε μέλος της ευρωπαϊκής επιτροπής για το «Αυτοκίνητο της Χρονιάς» για δύο δεκαετίες, ενώ υπήρξε και δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων στο πλευρό του Αντώνη Τρίτση.
Ο Καββαθάς δεν ήταν απλώς ένας τεχνοκράτης ή δημοσιογράφος αυτοκινήτου. Ήταν βαθιά καλλιεργημένος, με πάθος για την ελληνική γλώσσα, απαιτητικός με τη λεπτομέρεια, λακωνικός και ουσιαστικός στη γραφή του.
Η γενιά που μεγάλωσε με τους 4Τροχούς δεν διάβαζε απλώς δοκιμές αυτοκινήτων· μάθαινε να σέβεται την τεχνολογία, να κατανοεί τον πολιτισμό του αυτοκινήτου, να ερωτεύεται το design, να βλέπει το αυτοκίνητο ως σύμβολο δημιουργίας και όχι απλής κατανάλωσης.
Ο Καββαθάς άφησε πίσω του ένα έργο πολύ μεγαλύτερο από μερικά περιοδικά ή κάποιες εκπομπές. Δημιούργησε σχολή σκέψης και γραφής στην Ελλάδα. Επηρέασε δεκάδες δημοσιογράφους, επαγγελματίες, μηχανικούς, αναγνώστες.
Η απώλειά του δεν αφορά μόνο τον κόσμο του αυτοκινήτου. Αφορά την απώλεια μιας ολόκληρης εποχής του ελληνικού Τύπου, όπου η δημοσιογραφία είχε άποψη, ήθος, αισθητική και πάθος για τη λεπτομέρεια.
Ο Κώστας Καββαθάς δεν ήταν απλώς ο ιδρυτής ενός εκδοτικού οργανισμού. Ήταν ο ιδρυτής μιας στάσης ζωής. Του βλέμματος που ψάχνει πάντα πέρα από το προφανές. Του λόγου που σέβεται τον αναγνώστη. Του πάθους που υπηρετεί τη γνώση. Ο εμπνευστής μιας “Άλλης Ελλάδας” όπως έλεγε ο ίδιος για την οποία μόχθησε επί δεκαετίες, αφήνοντας πίσω του ένα ανεξίτηλο σημάδι.
