Η Recaro, μία από τις πιο παλιές και ιστορικές εταιρείες κατασκευής καθισμάτων αυτοκινήτων, υπέβαλε πρόσφατα αίτηση πτώχευσης σε γερμανικό δικαστήριο. Η είδηση προκάλεσε σοκ στους 215 εργαζόμενους της καθώς δεν είχαν προηγουμένως ενημερωθεί για την κατάσταση
Η Recaro κατασκευάζει καθίσματα τόσο για αεροπλάνα όσο και για γραφεία -υπάρχουν δύο ανεξάρτητες εταιρείες οι Recaro Aircraft Seating και η Recaro Gaming- ωστόσο μόνο ο κλάδος των καθισμάτων αυτοκινήτων, που το 2011 είχε πουληθεί στην Johnson Controls, αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες.
Με τη σειρά της η Johnson Controls, που μετονομάστηκε σε Adient, πριν από 4 χρόνια πούλησε την Recaro στην ιδιωτική επενδυτική εταιρεία Raven Acquisitions με έδρα το Ντιτρόιτ. Η αρχική εταιρεία Recaro έχει δώσει άδεια χρήσης του ονόματός της στη Recaro Automotive.
Το γερμανικό συνδικάτο IG Metall ζητά περισσότερη διαφάνεια από τη διοίκηση της Recaro και σχεδιάζει να συναντηθεί με εκπροσώπους των εργαζομένων τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με το Auto Bild.
Η κατάρρευση της Recaro Automotive πάντως για τους γνώστες της αγοράς ήταν αναμενόμενη, καθώς, όπως αναφέρεται, οι εργαζόμενοι έχουν κάνει «θυσίες» εδώ και χρόνια για να διατηρήσουν την οικονομική σταθερότητα της εταιρείας. Όσο για το μέλλον της είναι φυσικά αβέβαιο.
Η ιστορία της Recaro ξεκινά το 1906, όταν ιδρύθηκε ως Stuttgarter Carrosserie und Radfabrik (σε ελεύθερη απόδοση Καροσερία και εργοστάσιο τροχών της Στουτγάρδης). Το 1963, μετά την εξαγορά του τομέα αμαξωμάτων από την Porsche, η εταιρεία πήρε το όνομα Recaro και επικεντρώθηκε στην παραγωγή καθισμάτων.
Έκτοτε, η Recaro απέκτησε φήμη για τα καθίσματα που κατασκευάζει, τα οποία χρησιμοποιούνται τόσο σε αγωνιστικά αυτοκίνητα όσο και από αυτοκινητοβιομηχανίες ως αρχικός εξοπλισμός.
Επίσης η BBS, η γνωστή γερμανική εταιρεία κατασκευής ζαντών αντιμετωπίζει και αυτή οικονομικές δυσκολίες και έχει κηρύξει πτώχευση για πέμπτη φορά από το 2007.
Η BBS είναι γνωστή για τις εμβληματικές συνεργασίες της με κατασκευαστές αυτοκινήτων και είναι ο αποκλειστικός προμηθευτής τροχών της Formula One. Στις 26 Ιουλίου, ανακοίνωσε την πτώχευσή της, αφού απέτυχε να πληρώσει ορισμένους από τους 270 υπαλλήλους της στη Γερμανία, και πλέον έχει τεθεί υπό διαχείριση.
