Ανάμεσα στα πολλά σχέδια που επεξεργάζεται η BMW για την επόμενη δεκαετία είναι και η σκέψη να βασίζει όλα της τα μοντέλα, ανεξαρτήτως μεγέθους, σε μία κοινή, σπονδυλωτή πλατφόρμα.
Η σκέψη αυτή ήρθε στο φως της δημοσιότητας μέσω του Klaus Frohlich, μέλους του ΔΣ της εταιρίας, ο οποίος στην έκθεση της Φρανκφούρτης προχώρησε σε δηλώσεις σχετικά με το θέμα. Η ιδέα της εταιρίας μάλιστα δεν θα καλύπτει μόνο το μέγεθος του εκάστοτε αυτοκινήτου αλλά και του συστήματος κίνησης που θα χρησιμοποιεί.
Με απλά λόγια και άσχετα αν μιλάμε για αμιγώς ηλεκτρικά, plug-in υβριδικά ή συμβατικά οχήματα, τα πάντα μπορούν να βασίζονται στο ίδιο πάτωμα. Και, φυσικά, στην εξίσωση έχουν υπολογιστεί τόσο τα κλασικά πισωκίνητα, όσο και τα τετρακίνητα και τα προσθιοκίνητα μοντέλα της εταιρίας.
Το σκεπτικό πίσω από αυτή τη σπονδυλωτή πλατφόρμα είναι να χρησιμοποιεί διαφορετικά μέρη για κάθε περίπτωση. Εάν για παράδειγμα θέλει να φτιάξει ένα αμιγώς ηλεκτροκίνητο όχημα αντί για ένα συμβατικό, με κινητήρα εσωτερικής καύσης, θα κρατά τις εμπρόσθιες και οπίσθιες δομές παραμόρφωσης, τα σημεία σύνδεσης των αναρτήσεων και άλλα μέρη και θα αλλάζει απλά το δάπεδο, ώστε να τοποθετήσει με άνεση τους συσσωρευτές και τους ηλεκτροκινητήρες.
Όπως και να έχει πρόκειται για μία ιδιαίτερα προχωρημένη σκέψη από την Βαυαρική εταιρία που σίγουρα έχει μελετήσει σε βάθος τις παραμέτρους των δεδομένων που θέτει η νέα εποχή της αυτοκίνησης. Και σίγουρα θα βρει μιμητές, καθώς μειώνει σημαντικά το κόστος εξέλιξης και παραγωγής ενός αυτοκινήτου, απλοποιώντας παράλληλα και την διαδικασία παραγωγής του. Ότι καλύτερο δηλαδή για όλες τις αυτοκινητοβιομηχανίες που ψάχνουν εναγωνίως τρόπους να μειώσουν το κόστος καθώς οι επενδύσεις για την ηλεκτροκίνηση “τραβούν” πολλά δις.
Παναγιώτης Τριτάρης
