Η Xiaomi εισήλθε με επιτυχία στην αγορά ηλεκτρικών οχημάτων με το σεντάν SU7, ενώ το πολυαναμενόμενο σχέδιο της Apple για το δικό της αυτοκίνητο τελικά απορρίφθηκε.
Η Apple είχε διερευνήσει συνεργασίες με μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Hyundai, η Kia και η Porsche, αλλά ακύρωσε τα σχέδια της για EV στις αρχές του 2024, οδηγώντας σε απολύσεις περίπου 600 εργαζομένων.
Εν τω μεταξύ, η Xiaomi λάνσαρε αθόρυβα το πρώτο της EV, πουλώντας 135.000 μονάδες στην Κίνα από τον Μάρτιο του 2024.
Ένας βασικός παράγοντας της επιτυχίας της Xiaomi είναι το καλά εδραιωμένο οικοσύστημά της.
Σε αντίθεση με την Apple, η οποία επικεντρώνεται κυρίως σε αυτόνομα προϊόντα, η Xiaomi έχει ενσωματώσει ένα ευρύ φάσμα καταναλωτικών ηλεκτρονικών προϊόντων – smartphones, συσκευές και οικιακό αυτοματισμό – κάτω από μία συνδεδεμένη πλατφόρμα.
Αυτή η στρατηγική καθιστά το αυτοκίνητο μια φυσική προέκταση του οικοσυστήματός της, ενισχύοντας την ευκολία του χρήστη συνδέοντας τις λειτουργίες του οχήματος με τις έξυπνες οικιακές συσκευές.
Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα είναι η κυριαρχία της Κίνας στην αλυσίδα εφοδιασμού. Η κυβερνητική υποστήριξη και η εκτεταμένη εγχώρια υποδομή EV επέτρεψαν στην Xiaomi να αναπτύξει και να παράγει γρήγορα το SU7.
Η εταιρεία συνεργάστηκε με κορυφαίους κατασκευαστές μπαταριών BYD και CATL και απέκτησε ένα εργοστάσιο από την Beijing Auto Group, εξορθολογίζοντας την παραγωγή.
Παρά τον ισχυρό ανταγωνισμό από εγχώριες μάρκες όπως η Huawei, η Xiaomi παραμένει ανταγωνιστική με επιθετικές τιμές και προηγμένη τεχνολογία.
Το SU7, με τιμή γύρω στα 30.000 δολάρια, προσφέρει premium σχεδιασμό και χαρακτηριστικά που ανταγωνίζονται μάρκες πολυτελείας όπως η Porsche, της οποίας οι πωλήσεις στην Κίνα έχουν μειωθεί από την κυκλοφορία του SU7.
Με σχέδια για ένα SUV και παγκόσμια επέκταση, οι φιλοδοξίες της Xiaomi στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας αποκτούν δυναμική, τοποθετώντας την ως έναν δυνατό παίκτη στην αγορά ηλεκτρικών.
