Η Xiaomi κατάφερε αυτό που η Apple δεν μπόρεσε: να μπει επιτυχημένα στον κόσμο της αυτοκινητοβιομηχανίας.
Ο ιδρυτής της, Lei Jun, παρουσίασε με υπερηφάνεια το νέο SUV YU7 στο Πεκίνο, ρίχνοντας «μπηχτές» στην Apple που μετά από μια δεκαετία και $10 δισ. επένδυσης στο Project Titan, εγκατέλειψε το όραμά της για ένα δικό της ηλεκτρικό αυτοκίνητο.
Το μυστικό της επιτυχίας της Xiaomi; Ρεαλισμός. Σε αντίθεση με την Apple που επιδίωξε ένα πλήρως αυτόνομο όχημα επιπέδου 5, η Xiaomi εστίασε σε αποδεδειγμένες τεχνολογίες, εμπνευσμένες από την Tesla και την Porsche, κρατώντας όμως την προσιτή τιμολογιακή της πολιτική που την έχει κάνει αγαπητή στους Gen Z καταναλωτές.
Πάνω από 289.000 παραγγελίες για το νέο SUV μέσα σε μία ώρα επιβεβαιώνουν την επιτυχία της.
Η Xiaomi εκμεταλλεύτηκε το ώριμο κινεζικό οικοσύστημα των EV: κρατικές επιδοτήσεις, υποδομές φόρτισης, και μια έτοιμη αλυσίδα εφοδιασμού.
Παράλληλα, επένδυσε σε κάθε κρίσιμο τομέα της παραγωγής, από τις μπαταρίες μέχρι τους αισθητήρες, δαπανώντας πάνω από $1,6 δισ. σε περισσότερους από 100 προμηθευτές.
Η στρατολόγηση ταλέντων υπήρξε επιθετική, προσελκύοντας κορυφαία στελέχη από Geely, BMW και SAIC.
Ο Lei Jun επίσης καλλιέργησε ένα φανατικό κοινό “Mi Fans”, ενισχύοντας την εμπορική επιτυχία των οχημάτων όπως το SU7, ακόμη και μετά από θανατηφόρο ατύχημα τον Μάρτιο.
Παρά τις εντυπωσιακές πωλήσεις, η Xiaomi παραμένει μικρός παίκτης: στοχεύει στις 350.000 μονάδες το 2025, έναντι 4,3 εκατομμυρίων της BYD. Ωστόσο, σχεδιάζει επέκταση στην Ευρώπη από το 2027, με βλέψεις σε Γερμανία, Ισπανία και Γαλλία.
«Μπορεί να είμαστε καθυστερημένοι παίκτες», δήλωσε ο Lei, «αλλά σε μια αγορά που κυριαρχείται από την καινοτομία, υπάρχουν πάντα ευκαιρίες για όσους έρχονται τελευταίοι».
