Μια Κίνα που απογειώνεται και μια Ευρώπη που πατάει φρένο… είναι η εικόνα που περιγράφει την πορεία των πωλήσεων ηλεκτρικών και υβριδικών επαναφορτιζόμενων οχημάτων μεταξύ των δύο αγορών.
Ενώ στην Ευρώπη οι πωλήσεις παραπαίουν, αντιπροσωπεύοντας μόλις το 20,5% τον Ιούνιο και μειωμένες σε σχέση με πέρυσι, τα ηλεκτρικά και plug-in υβριδικά γνωρίζουν μεγάλη ανάπτυξη στην Κίνα.
Τον Ιούλιο, το μερίδιο αγοράς τους ξεπέρασε το 50%, σε σύγκριση με το 36% την ίδια περίοδο πέρυσι, αριθμοί που δεν συγκρίνονται με αυτούς των άλλων μεγάλων παγκόσμιων αγορών.
«Οι Κινέζοι, που κυριαρχούνταν από τους Δυτικούς στα θερμικά οχήματα, ήθελαν να είναι κυρίαρχοι στα ηλεκτρικά οχήματα. Αυτό φαίνεται μήνα με το μήνα», εκτιμά ο οικονομολόγος Μπερνάρ Ζιλιέν, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Μπορντό.
«Για αυτούς, τα ηλεκτρικά οχήματα δεν είναι ένα βάρος που πρέπει να σηκώσουν για κανονιστικούς λόγους αλλά το αποτέλεσμα ενός ολόκληρου συνόλου μέτρων που εφαρμόστηκαν από την κινεζική κυβέρνηση», εξηγεί ο Τομάσο Πάρντι, ερευνητής στο CNRS.
Εν τω μεταξύ, «οι δυτικοί κατασκευαστές πρέπει να αποφασίσουν μεταξύ της παραγωγής θερμικών οχημάτων, η οποία παραμένει κερδοφόρα, και της ανάπτυξης της παραγωγής των ηλεκτρικών, η οποία δεν είναι ακόμα κερδοφόρα», συνοψίζει ο ερευνητής.
Στη στρατηγική της, η Κίνα δημιούργησε έναν ισχυρό κλάδο μπαταριών, όπως ο γίγαντας BYD, που προμηθεύει την Tesla, την BMW ή ακόμα και την Audi. «Η πρόσβαση των Κινέζων κατασκευαστών σε αυτές τις μπαταρίες σε πολύ χαμηλότερες τιμές από αυτές των δυτικών κατασκευαστών μειώνει σημαντικά το κόστος των αυτοκινήτων», εξηγεί ο Τομάσο Πάρντι.
Αυτό το πλεονέκτημα επέτρεψε στους Κινέζους κατασκευαστές «να επιτεθούν στην αγορά από χαμηλά», δηλαδή «με φθηνά αυτοκίνητα σχεδιασμένα για την πόλη», τονίζει ο Μπερνάρ Ζιλιέν. Η IEA εκτιμούσε τον Απρίλιο ότι το 65% των ηλεκτρικών οχημάτων που πωλούνται στην Κίνα είναι πλέον φθηνότερα από τα αντίστοιχα θερμικά.
Αντίθετα, στην Ευρώπη, η τιμή των ηλεκτρικών οχημάτων παραμένει υψηλή, και οι πωλήσεις τους συνδέονται με την ύπαρξη επιδοτήσεων ή επιχορηγήσεων αγοράς: Μάλστα τον Ιούλιο, η Γερμανία κατέγραψε πτώση 36,8% στις πωλήσεις αμιγώς ηλεκτρικών μοντέλων σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, δηλαδή την έκτη συνεχόμενη πτώση από την απόφαση της κυβέρνησης να σταματήσει το πρόγραμμα επιδοτήσεων αγοράς.
Στην Κίνα, οι γενναιόδωρες επιδοτήσεις βοήθησαν σαφώς τις πωλήσεις να απογειωθούν. Όμως σήμερα, η κινεζική αγορά φαίνεται να έχει φτάσει σε ένα είδος ωριμότητας. «Η ζήτηση βρίσκει μια προσφορά που της ταιριάζει πολύ καλά. Είναι μια αγορά που δεν είναι πλέον εντελώς επιδοτούμενη και τεχνητή, γίνεται μια φυσική αγορά», διαβεβαιώνει ο Τομάσο Πάρντι.
Τέλος η Ευρωπαϊκή Ένωση, από την άλλη, είναι σε δύσκολη θέση, επισημαίνει ο ερευνητής. Η ΕΕ βρίσκεται παγιδευμένη μεταξύ οικολογικών απαιτήσεων -με τη μελλοντική απαγόρευση των πωλήσεων νέων θερμικών οχημάτων από το 2035- και βιομηχανικών και οικονομικών αναγκών, απέναντι σε μια Κίνα έτοιμη να εξάγει τη γκάμα των BEV της.
