Μία μεγάλη έκθεση αυτοκινήτου όπως η επερχόμενη της Φρανκφούρτης είναι μία καλή ευκαιρία για τις εταιρίες να αφήσουν ελεύθερη την φαντασία τους και τους σχεδιαστές τους ώστε να δείξουν πως βλέπουν την αυτοκίνηση του μέλλοντος.
Για την Jaguar η “μπίλια” έκατσε στο 2040 στο οποίο μας ταξιδεύει μέσα από ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό πρωτότυπο, το Future-Type Concept.
Mιλάμε φυσικά για ένα πλήρως αυτόνομο όχημα με κύριο χαρακτηριστικό την διάταξη 2+1 και το νοητό σύστημα κατεύθυνσης Sayer. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα «τιμόνι» που λαμβάνει φωνητικές εντολές και μας παραπέμπει στην παρόμοια συσκευή Alexa της Amazon.
Σύμφωνα με την βρετανική εταιρεία, «τιμόνια» όπως το Sayer θα είναι μόνο στοιχείο ενός αυτόνομου αυτοκινήτου που στο μέλλον οι άνθρωποι θα έχουν στην ιδιοκτησία τους -τα αυτοκίνητα θα τα χρησιμοποιούν ανάλογα με τις ανάγκες του και θα πληρώνουν τη χρήση τους. To Sayer στην πράξη θα είναι προσωπικός βοηθός που θα αναλαμβάνει π.χ. τη διαχείριση των ραντεβού, την ρύθμιση έλευσης του αυτοκινήτου, τη διαδρομή που θα ακολουθηθεί, τα σημεία που ίσως θα θελήσει ο οδηγός να αναλάβει ο ίδιος τον έλεγχο του οχήματος, ακόμα και την ώρα που θα ξυπνήσει.
Η ονομασία προέρχεται από το Malcolm Sayer, ο οποίος από το 1951 έως το 1970 έβαλε την υπογραφή του ως σχεδιαστής -μεταξύ άλλων- της θρυλική E-Type και των αγωνιστικών C και D-Type του Le Mans. Και σε αντίθεση με τις παλιές εποχές, αυτά που πρεσβεύει το καινοτόμο Sayer θα γίνονται από την κατοικία ή του γραφείο του χρήστη με φωνητικό έλεγχο και βέβαια μέσω σύνδεσης στο internet.
Τώρα αν όλα αυτά προλάβουμε να τα ζήσουμε όσοι φθάσουμε έως το 2040, μάλλον μοιάζει αμφίβολο. Από την άλλη βέβαια, αν έλεγες πριν δέκα χρόνια ότι θα οδηγούσες αυτόνομα αυτοκίνητα το 2017 μάλλον θα σε κοιτούσαν σαν εξωγήινο. Οπότε καλό θα είναι να μην προτρέχουμε, ιδίως όταν είναι πλέον εμφανές ότι και η αυτοκίνηση μπήκε για τα καλά στον χορό των ηλεκτρονικών, οπότε και οι αλλαγές θα είναι ραγδαίες.
Παναγιώτης Τριτάρης
