Το Grand Prix του Μονακό είναι ένα από τα πιο εμβληματικά και αναγνωρισμένα στο καλεντάρι της Formula 1, όχι μόνο λόγω της μακράς ιστορίας του, αλλά και λόγω της ιδιαίτερης ατμόσφαιρας που το περιβάλλει. Διεξήχθη για πρώτη φορά το 1929, καθιστώντας το έναν από τους παλαιότερους αγώνες του αθλήματος και αποτελεί επίσης μέρος του Triple Crown του μηχανοκίνητου αθλητισμού, μαζί με τις 24 Ώρες Λε Μαν και τα 500 μίλια της Ινδιανάπολης. Οι στενοί δρόμοι, οι κλειστές στροφές, οι απότομες ανηφόρες και κατηφόρες και η περίφημη σήραγγα που οδηγεί στο λιμάνι είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που κάνουν το Moνακό μια διαδρομή που δεν μοιάζει με καμία άλλη. Είναι ένα μέρος όπου η ακρίβεια είναι πιο σημαντική από την δύναμη, καθώς δεν υπάρχει περιθώριο για λάθη.
Εκτός από τον αγώνα, το Grand Prix του Μονακό είναι ένα μοναδικό κοινωνικό γεγονός, ένα μείγμα αθλητισμού, κομψότητας και λάμψης, με μια ατμόσφαιρα μοναδική στο είδος της. Από τεχνική άποψη, είναι ένας πολύ περίπλοκος αγώνας: τα μονοθέσια κινούνται με μέγιστες κλίσεις στις αεροτομές και αντίστοιχα μέγιστη κάθετη δύναμη. Οι ευκαιρίες προσπέρασης είναι πολύ περιορισμένες και οι κατατακτήριες δοκιμές παίζουν βασικό ρόλο στον καθορισμό του νικητή. Τελικά, το Moνακό είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένας απλός αγώνας, είναι ένας συμβολικός εορτασμός της πιο εμβληματικής μορφής Formula 1.
Η πίστα
Προσδιορίζοντας την πορεία της μέσα από τους δρόμους του Πριγκιπάτου, οι οποίοι είναι ανοιχτοί στην κανονική κυκλοφορία, η πίστα έχει μήκος 3.337 μέτρα και πραγματοποιούνται 78 γύροι στον αγώνα. Πολύ στενή με 19 στροφές, μερικές από αυτές πολύ κλειστές, δεν υπάρχουν ουσιαστικά καθόλου ζώνες διαφυγής (run-off areas) και τα προστατευτικά κιγκλιδώματα είναι τόσο κοντά που οι οδηγοί συχνά τα ακουμπούν, καθώς προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν κάθε διαθέσιμο εκατοστό του δρόμου.
Περίπου το μισό της πίστας έχει ανασκευαστεί, συγκεκριμένα από την στροφή 12 έως την στροφή 3. Έτσι και αυτό το τμήμα είναι πλέον τόσο ομαλό όσο και το υπόλοιπο της διαδρομής. Αυτός ο τύπος επιφάνειας οδοστρώματος δεν ευνοεί την πρόσφυση των ελαστικών και μπορεί να οδηγήσει σε τοπική παραμόρφωση (graining), ειδικά στις δύο πρώτες περιόδους ελεύθερων δοκιμών. Στη συνέχεια, καθώς η αγωνιστική γραμμή «στρώνεται» με γόμα, η κατάσταση θα βελτιωθεί. Υπολογίστε όμως ότι η διαδρομή ανοίγει ξανά στην κυκλοφορία στο τέλος κάθε ημέρας.
Λέξη-κλειδί: Αθλητικοί κανονισμοί
Οι αθλητικοί κανονισμοί τροποποιήθηκαν πρόσφατα ώστε να απαιτούνται δύο υποχρεωτικά πιτ στοπ για αυτόν τον αγώνα. Ο συγκεκριμένος κανόνας είναι το Άρθρο 30.5, παράγραφος μ. Ακολουθεί σύνοψη του περιεχομένου του: «…Για τον αγώνα του Mονακό, κάθε οδηγός πρέπει να χρησιμοποιήσει τουλάχιστον τρεις διαφορετικούς τύπους ελαστικών (είτε στεγνού είτε βρεγμένου οδοστρώματος).
Εάν ένας οδηγός δεν χρησιμοποιήσει ενδιάμεσα ή βρόχινα ελαστικά θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τουλάχιστον δύο διαφορετικές γόμες σλικ ελαστικών, εκ των οποίων η μία πρέπει να είναι από τις δυο υποχρεωτικές γόμες στεγνού οδοστρώματος (σκληρή ή μέση). Αν ο αγώνας διακοπεί και δεν μπορεί να ξεκινήσει πάλι οι οδηγοί απαλλάσσονται από την υποχρέωση. Αλλιώς η μη συμμόρφωση με τον κανονισμό θα έχει ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό του εν λόγω οδηγού από τα αποτελέσματα του αγώνα.
Σε αυτή την περίπτωση, τριάντα δευτερόλεπτα θα προστεθούν στον χρόνο του οδηγού που δεν χρησιμοποίησε, όταν του ζητήθηκε, τουλάχιστον δύο διαφορετικές γόμες ελαστικών κατά τη διάρκεια του αγώνα, ή που δεν χρησιμοποίησε τουλάχιστον τρία σετ ελαστικών οποιασδήποτε προδιαγραφής κατά τη διάρκεια του αγώνα. Επιπλέον, άλλα τριάντα δευτερόλεπτα θα προστεθούν στον χρόνο του οδηγού που χρησιμοποίησε μόνο ένα σετ ελαστικών οποιασδήποτε προδιαγραφής κατά τη διάρκεια του αγώνα».
Οι γόμες
Για δεύτερο συνεχή αγώνα, η Pirelli επέλεξε τις τρεις πιο μαλακές γόμες από τη γκάμα του 2025. Όπως και στην Ίμολα την περασμένη εβδομάδα, η C4 θα είναι η σκληρή γόμα, η C5 η μέση γόμα και η C6 η μαλακή γόμα, με τις δύο πρώτες να είναι οι υποχρεωτικές όσον αφορά τη χρήση στον αγώνα.
Αυτό το Σαββατοκύριακο θα υπάρξει μια σημαντική αλλαγή στους κανονισμούς, ειδικά και μόνο για αυτό το Grand Prix. Κατά τη διάρκεια του αγώνα, θα είναι υποχρεωτικές δυο αλλαγές ελαστικών (για πλήρη επεξήγηση δείτε την ενότητα “Λέξη Κλειδί” παρακάτω).
Ο στόχος της FIA και της F1 είναι να προσδώσουν περισσότερη δράση σε έναν αγώνα που συχνά αποδεικνύεται πολύ γραμμικός και προβλέψιμος, όπως ακριβώς συνέβη πέρυσι (δείτε την ειδική ενότητα παρακάτω).
Ως μέρος αυτής της αλλαγής κανονισμών, κάθε οδηγός θα λάβει επίσης ένα επιπλέον σετ βρόχινων ελαστικών, πέραν των δυο συνηθισμένων, ώστε ο κανόνας των δύο αλλαγών να μπορεί να εφαρμοστεί ακόμα και αν οι συνθήκες απαιτούν τη χρήση βρόχινων ελαστικών.
Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς αυτό θα επηρεάσει τις στρατηγικές των ομάδων στον αγώνα. Καθότι δεν υπάρχουν ξεκάθαρα “παράθυρα” για πιτ στοπ, θα δημιουργηθούν ίσως ευκαιρίες για οδηγούς που ξεκινούν από πιο πίσω, να ανέβουν στην κατάταξη, αξιοποιώντας τον καθαρό δρόμο μπροστά τους.
Οι δυο αλλαγές εξαλείφουν τις ανησυχίες για πτώση απόδοσης των ελαστικών, ακόμα κι αν αυτή είναι ούτως ή άλλως πολύ χαμηλή σε αυτή τη διαδρομή. Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ακόμη και η μαλακή γόμα από όσους κάνουν αργά τη δεύτερη αλλαγή ή σε περίπτωση αυτοκινήτου ασφαλείας στο τελευταίο μέρος του αγώνα.
Το 2024
Στο Grand Prix του Μονακό, οι οδηγοί συνήθως πραγματοποιούν μια αλλαγή ελαστικών. Πέρυσι, από ένα θεωρητικό σύνολο 20 οδηγών, μόνο έξι οδηγοί έκαναν μια αλλαγή κατά τη διάρκεια του αγώνα. Αυτό συνέβη επειδή ο αγώνας διακόπηκε με κόκκινη σημαία στον πρώτο γύρο. Όσοι οδηγοί παρέμειναν στον αγώνα για να συμμορφωθούν αμέσως με τον κανόνα ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν δύο διαφορετικές γόμες, άλλαξαν ελαστικά. Οι εννέα που εκκίνησαν με μέση γόμα άλλαξαν σε σκληρή και οι υπόλοιποι έκαναν το αντίθετο. Μετά την επανεκκίνηση, μόνο έξι οδηγοί έκαναν όντως πιτ στοπ υπό συνθήκες αγώνα. Από αυτούς, ο Guanyu Zhou επέλεξε τη μαλακή γόμα, αλλά δεν απέκτησε κάποιο πλεονέκτημα σε απόδοση καθώς παρέμεινε τελευταίος. Αυτό οδήγησε σε έναν βαρετό αγώνα, με τους δέκα πρώτους να περνούν την καρό σημαία με τη σειρά που εκκίνησαν.
Η γωνιά των στατιστικών
Το Grand Prix του Monaco ήταν ο δεύτερος γύρος της σεζόν του 1950, της εναρκτήριας χρονιάς του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Οδηγών. Σε αυτό έκανε την πρώτη της εμφάνιση η Scuderia Ferrari, η μόνη ομάδα που έχει λάβει μέρος σε κάθε χρονιά της κορυφαίας σειράς αγώνων μηχανοκίνητου αθλητισμού. Η ιταλική φίρμα προηγείται σε παγκόσμιους τίτλους (15 Οδηγών και 16 Κατασκευαστών), νίκες (248), pole position (253), ταχύτερους γύρους αγώνα (263) και τερματισμούς στο βάθρο (830).Έχουν διεξαχθεί 70 Grand Prix του Monaco μέχρι σήμερα, καθώς απουσίαζε από το αγωνιστικό ημερολόγιο από το 1951 έως το 1954 και το 2020.
Ο «Πρίγκιπας» του Mονακό είναι ο Ayrton Senna με έξι νίκες, ακολουθούμενος από τους Graham Hill και Michael Schumacher με πέντε. Ο Βραζιλιάνος κατέχει επίσης το ρεκόρ με τις περισσότερες pole position (5) και τους περισσότερους τερματισμούς στο βάθρο (8).
Η McLaren είναι η πιο επιτυχημένη ομάδα στο Πριγκιπάτο με 15 νίκες, ακολουθούμενη από τη Ferrari με δέκα, ενώ η Lotus και η Red Bull Racing ισοβαθμούν στην τρίτη θέση με επτά νίκες. Η ομάδα του Μαρανέλο έχει τις περισσότερες pole (13), με τη McLaren δεύτερη (11) και τη Lotus τρίτη (9). Η Ferrari βρίσκεται επίσης στην κορυφή του πίνακα τερματισμών στο βάθρο με 57 παρουσίες, υπερδιπλάσιες του αριθμού της δεύτερης McLaren με 28.
Η Lotus είναι ξανά τρίτη με 16. Σχεδόν οι μισοί νικητές (32, που αντιστοιχεί στο 45,71%) εκκίνησαν από την pole position. Αν λάβει κανείς υπόψη ότι επιπλέον 16 νικητές (22,68%) εκκίνησαν από τη δεύτερη θέση, είναι εύκολο να κατανοήσει γιατί οι κατατακτήριες δοκιμές του Σαββάτου είναι τόσο κρίσιμες για την επιτυχία της Κυριακής. Ωστόσο, το 1996, ο Olivier Panis πέτυχε ένα εξαιρετικά σπάνιο αποτέλεσμα κερδίζοντας από τη 14η θέση της εκκίνησης!
