Σύνδεση

F1

F1 Γκραν Πρι Βελγίου: Προεπισκόπηση

Το δεύτερο μισό της σεζόν του 2025 ξεκινά σε μία από τις κλασικές πίστες του πρωταθλήματος. Το Σπα – Φρανκοσάμπ φιλοξενεί το Βελγικό Grand Prix από τις 25 έως τις 27 Ιουλίου. Μετά τους αγώνες σε Κίνα (Σαγκάη) και ΗΠΑ (Μαϊάμι) αυτό είναι το τρίτο Σαββατοκύριακο της χρονιάς που θα υπάρχει και αγώνας Sprint. Την Παρασκευή θα υπάρξει μόνο μία περίοδος ελεύθερων δοκιμών, μετά την οποία ακολουθούν οι κατατακτήριες δοκιμές του αγώνα Sprint.

Ο αγώνας Sprint θα διεξαχθεί Σάββατο και θα διαρκέσει 15 γύρους, ακολουθούμενος από τις κατατακτήριες δοκιμές του κυρίως αγώνα. Την Κυριακή θα διεξαχθεί το Βελγικό Grand Prix που θα διαρκέσει 44 γύρους. Είναι η δεύτερη φορά που αυτή η πίστα φιλοξενεί αγώνα Sprint, μετά από αυτόν του 2023.

Η πίστα

Το Σπα – Φρανκοσάμπ βρίσκεται στην 4η θέση της λίστας με τις πίστες που έχουν φιλοξενήσει τις περισσότερες χρονιές, αγώνα του παγκοσμίου πρωταθλήματος, στα 75 χρόνια διάρκειας του. Είναι μία από τις πιο εντυπωσιακές πίστες, πολύ δημοφιλής σε ομάδες και οδηγούς λόγω της τεχνικής της πολυπλοκότητας και των προκλήσεων που θέτει. Είναι η μεγαλύτερη σε μήκος πίστα στο καλεντάρι, καθώς ξεπερνά για 4m τα 7km. Οι τρεις επιμέρους τομείς της έχουν πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά: Ο πρώτος τομέας είναι γρήγορος και περιλαμβάνει μερικές πολύ διάσημες στροφές, όπως η Eau-Rouge και η Raidillon. Μετά από αυτές ακολουθεί μια μεγάλη ευθεία και η ζώνη φρεναρίσματος στο τέλος της έχει υπάρξει το σκηνικό για μερικές επικές προσπεράσεις. Ο δεύτερος τομέας έχει περισσότερες στροφές μέσης ταχύτητας, αρκετές από τις οποίες είναι κατηφορικές. Ο τρίτος έχει λιγότερες στροφές και μια μικρή αλλά αισθητή ανηφόρα. Η εύρεση του σωστού σεταρίσματος και για τους τρεις τομείς, είναι συμβιβασμός καθώς υπάρχουν αντικρουόμενες απαιτήσεις. Συχνά παρατηρείται το φαινόμενο τα μονοθέσια να είναι γρήγορα σε έναν τομέα και λιγότερο γρήγορα σε έναν άλλο. Πριν από το περσινό Grand Prix, μεγάλο μέρος του οδοστρώματος της πίστας ανακατασκευάστηκε με στόχο την αύξηση της πρόσφυσης και την εξομάλυνση ορισμένων ανωμαλιών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να γίνει πιο λεία η επιφάνεια και να υπάρχει διαθέσιμη περισσότερη πρόσφυση. Ως φυσικό επακόλουθο οι χρόνοι των γύρων ήταν σημαντικά ταχύτεροι.

Το 2024

Η συντριπτική πλειοψηφία των οδηγών στην εκκίνηση επέλεξε τη μεσαία (Medium) γόμα ελαστικών. Εξαίρεση αποτέλεσαν ο Sainz και ο Zhou που επέλεξαν τη σκληρή (Hard) γόμα και ο Ricciardo που προτίμησε την μαλακή (Soft). Η στρατηγική των δύο αλλαγών αποδείχθηκε η πιο δημοφιλής επιλογή, με τη σκληρή γόμα να ανθίσταται στην πτώση απόδοσης λόγω υπερθέρμανσης αλλά και να αποδίδει καλύτερα. Από τους 19 οδηγούς που τερμάτισαν στον αγώνα – ο Zhou ήταν η μοναδική εγκατάλειψη – μόλις πέντε από αυτούς, οι Russell, Alonso, Stroll, Magnussen και Tsunoda – οι οποίοι τερμάτισαν με αυτή τη σειρά – έκαναν μόνο μια αλλαγή από μέση σε σκληρή γόμα. Ο Russell κέρδισε και ο Alonso τερμάτισε ένατος, οι μόνοι από αυτή την ομάδα οδηγών που βαθμολογήθηκαν. Ωστόσο, μετά τον τεχνικό έλεγχο της FIA στο τέλος του αγώνα, ο Russell αποκλείστηκε καθώς το μονοθέσιό του ήταν κάτω από το ελάχιστο επιτρεπόμενο βάρος, γεγονός που έδωσε τη νίκη στον έτερο οδηγός της Mercedes, Lewis Hamilton, ο οποίος είχε ακολουθήσει στρατηγική μέσης/σκληρής/σκληρής γόμας.

Η γωνιά των στατιστικών

Ο φετινός αγώνας είναι ο 70στος που το Βελγικό Grand Prix προσμετρά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Από αυτούς 57 αγώνες έχουν διεξαχθεί στην πίστα του Σπα – Φρανκοσάμπ. Η πίστα της Νιβέλς έχει φιλοξενήσει τον αγώνα δύο φορές και η πίστα του Ζόλντερ δέκα φορές.

Πολυνίκης οδηγός στο Σπα – Φρανκοσάμπ είναι ο Michael Schumacher με έξι νίκες. Ο Γερμανός έκανε το ντεμπούτο του στη Formula 1 σε αυτή την πίστα το 1991, πέτυχε την πρώτη από τις 91 νίκες του ένα χρόνο αργότερα στην ίδια πίστα, ενώ στο Σπα κατέκτησε και τον έβδομο και τελευταίο του παγκόσμιο τίτλο το 2004. Ο Lewis Hamilton προηγείται στις pole positions με 6 και σε παρουσίες στο βάθρο με 11. Όσον αφορά στις ομάδες, η Ferrari βρίσκεται στην κορυφή των πινάκων με 18 νίκες, 17 pole positions και 51 θέσεις στο βάθρο.

Αυτός είναι ο τρίτος γύρος της σεζόν που διεξάγεται με τη μορφή Sprint, μια κατηγορία στην οποία ο Max Verstappen είναι ο αδιαμφισβήτητος κυρίαρχος. Από τους 20 αγώνες Sprint που έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα, ο τέσσερις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής έχει κερδίσει στους 11 και έχει τερματίσει στο βάθρο άλλες πέντε φορές. Συνολικά επτά οδηγοί έχουν κερδίσει τουλάχιστον έναν αγώνα Sprint: δύο νίκες έχουν οι Valtteri Bottas, Oscar Piastri και Lando Norris, και μία νίκη οι George Russell, Sergio Perez και Lewis Hamilton. Συνολικά 19 οδηγοί έχουν πάρει βαθμούς σε αγώνα Sprint. Προφανώς στην κορυφή του σχετικού πίνακα βρίσκεται ο Verstappen με 117 βαθμούς.

Οι γόμες

Η Pirelli επέλεξε τρεις μη συνεχόμενες γόμες για στεγνό οδόστρωμα: Σκληρή γόμα, θα είναι η πιο σκληρή που υπάρχει στη γκάμα του 2025, η C1, αλλά στη συνέχεια υπάρχει ένα κενό καθώς η μέση γόμα θα είναι η (C3) και η μαλακή γόμα θα είναι η (C4). Τέτοιο κενό δεν έχει επιλεγεί ξανά από το Grand Prix της Αυστραλίας το 2022, όταν η τριάδα αποτελούνταν από τις γόμες C2 ως σκληρή,  C3 ως μέση και C5 ως μαλακή. Η νέα γόμα γι’ αυτό τον αγώνα είναι η σκληρή, καθώς η μέση (C3) και η μαλακή (C4) είναι ίδιες με πέρυσι. Σύμφωνα με τις προσομοιώσεις, αυτή η τριάδα δύναται να έχει ως αποτέλεσμα στρατηγική δύο αλλαγών στον αγώνα της Κυριακής, ενώ προσθέτει μεγαλύτερο βαθμό αβεβαιότητας στη διαχείριση των ελαστικών καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ειδικά καθώς πρόκειται για διαμόρφωση Sprint, με μόλις μία ώρα ελεύθερων δοκιμών και διαφορετική κατανομή ελαστικών από ότι σε κανονική διαμόρφωση αγώνα σε στεγνό οδόστρωμα. Σε διαμόρφωση Sprint οι κανονισμοί προβλέπουν ένα σετ ελαστικών λιγότερο από ένα κανονικό Σαββατοκύριακο: Κάθε οδηγός έχει στη διάθεσή του δώδεκα σετ: έξι σετ μαλακής γόμας, τέσσερα σετ μέσης γόμας και δύο σετ σκληρής γόμας. Επιπλέον, η μέση γόμα είναι το μόνο ελαστικό που επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί στα δύο πρώτα μέρη των κατατακτήριων δοκιμών του αγώνα Sprint ενώ η μαλακή γόμα υποχρεωτικά θα χρησιμοποιηθεί στο τρίτο μέρος της ίδιας περιόδου. Η πίστα βρίσκεται στο δάσος των Αρδεννών και είναι γνωστή για τον απρόβλεπτο καιρό, μπορεί ακόμη και να έχουμε διαφορετικό καιρό από το ένα μέρος της πίστας στο άλλο, εν μέσω καλοκαιριού. Επομένως, δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθούν και οι δύο τύποι ελαστικών βροχής, τα ενδιάμεσα (Intermediate) και τα βρόχινα (Extreme Wet), κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Λέξη-κλειδί: TWI (Tread Wear Indicator)

Το TWI είναι το ακρωνύμιο του Tread Wear Indicator, που μεταφράζεται σε «Ένδειξη Φθοράς Πέλματος». Όπως ακριβώς και τα ελαστικά δρόμου, έτσι και τα σλικ ελαστικά της Formula 1 διαθέτουν μια φυσική ένδειξη για τη μέτρηση της φθοράς του πέλματος. Στην επιφάνειά τους υπάρχουν έξι μικρές κυλινδρικές οπές, κατανεμημένες σε όλο το πλάτος του ελαστικού, με διαφορετικά βάθη ανάλογα με τη θέση τους. Αυτές οι οπές αριθμούνται από το ένα έως το έξι, με την πρώτη να βρίσκεται στην εσωτερική άκρη του ελαστικού. Στο τέλος κάθε περιόδου, η επιφάνεια όπου βρίσκονται αυτοί οι ενδείκτες καθαρίζεται με ένα ειδικό εργαλείο για την απομάκρυνση υπολειμμάτων και την αποκάλυψη των οπών. Στη συνέχεια, οι μηχανικοί της Pirelli εισάγουν ένα βαθύμετρο σε κάθε μία από αυτές, και στα τέσσερα ελαστικά, και μετρούν πόσο έχει φθαρεί το πέλμα. Αυτά τα δεδομένα αξιολογούνται και από αυτά μπορεί να δημιουργηθεί μια εκτίμηση ποσοστιαίας φθοράς για όλα τα ελαστικά από όλα τα μονοθέσια, ξεκινώντας φυσικά με σημείο αναφοράς το μηδέν στην περίπτωση ενός ολοκαίνουργιου ελαστικού. Στις ομάδες παρέχονται δεδομένα για τα μονοθέσιά τους, μαζί με συστάσεις για τη χρήση των ελαστικών σε μεγάλες αποστάσεις.

Το νέο Dacia Bigster στην Ελλάδα – Πόσο κοστίζει

Dacia

Skoda Favorit Concept: Το comeback ενός ιστορικού μοντέλου

Featured

Η BMW παίρνει κεφάλι από τη Mercedes στα μεγάλα

BMW

Αυτό είναι το νέο Jeep Cherokee

Featured