Σύνδεση

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έρχονται τα φώτα φρεναρίσματος και εμπρός!

Μια απλή αλλά ιδιοφυής ιδέα θα μπορούσε να μειώσει έως και 17% τις συγκρούσεις στους δρόμους, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Ασφάλειας Οχημάτων του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Γκρατς στην Αυστρία.

Οι ερευνητές προτείνουν κάτι που ακούγεται… τρελό αλλά έχει λογική: να μπουν φώτα φρεναρίσματος και στο εμπρός μέρος των αυτοκινήτων.

Η ιδέα δεν είναι εντελώς καινούρια. Το σκεπτικό είναι ότι τα εμπρόσθια stop θα βοηθήσουν τους άλλους οδηγούς –κυρίως αυτούς που βρίσκονται κάθετα ή διασταυρώνονται με την πορεία του οχήματος– να αντιληφθούν έγκαιρα την πρόθεση για επιβράδυνση, αποφεύγοντας λανθασμένες εκτιμήσεις.

Με άλλα λόγια: λιγότερες συγκρούσεις σε διασταυρώσεις και αστικά περιβάλλοντα.

Η ομάδα του TU Graz ανέλυσε 200 πραγματικά τροχαία, τα ανακατασκεύασε μέσω προσομοιώσεων και υπολόγισε πόσα από αυτά θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν υπήρχε εμπρόσθιο φως φρεναρίσματος.

Τα αποτελέσματα εντυπωσιακά: μείωση συγκρούσεων από 7,5% έως και 17%, ενώ στο 25% των περιπτώσεων μειώθηκε η ταχύτητα πρόσκρουσης, περιορίζοντας τις συνέπειες.

Βέβαια, στο 1/3 των περιπτώσεων, οι οδηγοί δεν θα μπορούσαν να δουν το εμπρόσθιο stop – γι’ αυτό και οι ειδικοί προτείνουν την προσθήκη φωτισμού φρεναρίσματος και στα πλευρικά τμήματα των αυτοκινήτων.

Σε πραγματική δοκιμή στη Σλοβακία, 3.072 αυτοκίνητα κυκλοφόρησαν με εμπρόσθια stop για 6 έως 11 μήνες. Το 75% των οδηγών δήλωσε ότι βρήκε τη λειτουργία χρήσιμη και εύκολη στην κατανόηση.

Χωρίς μεγάλο κόστος ή αισθητικό αντίκτυπο, αυτή η μικρή καινοτομία ίσως να είναι το επόμενο μεγάλο βήμα στην παθητική ασφάλεια των οχημάτων.

Peugeot E-208 GTi: Η επιστροφή του θρύλου στην ηλεκτρική εποχή

Featured

Alfa Romeo: Στην Ελλάδα η Junior Intensa – Πόσο κοστίζει

Alfa Romeo

Nissan Qashqai e-POWER: Νέα γενιά εξηλεκτρισμού χωρίς πρίζα

Featured

Τα έκαναν… μαντάρα με τα ονόματα των ηλεκτρικών

ΕΙΔΗΣΕΙΣ