Οι επιθέσεις στα διυλιστήρια της Σαουδικής Αραβίας σε συνδυασμό με την κατάσχεση τάνκερ από το Ιράν με την αιτιολογία της λαθρεμπορίας προκάλεσαν κλυδωνισμούς τόσο στην αγορά του πετρελαίου όσο και στην παγκόσμια οικονομία. Έτσι χτες η τιμή του βαρελιού σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία ημερήσια αύξησή της από το 1988, ενώ σήμερα σημειώθηκε μια μικρή διόρθωση της τάξης του 1,2%, στα 68,18 δολάρια το βαρέλι.
Τα παγκόσμια αποθέματα, ακριβώς για να αντιμετωπίζονται τέτοιου είδους κρίσεις, επαρκούν για 90 ημέρες, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει δώσει ήδη έγκριση και για τη χρήση των στρατιωτικών αποθεμάτων των ΗΠΑ αν αυτό κριθεί αναγκαίο.
Παρόλα αυτά και παρά την κανονικότητα στις εξαγωγές της Σαουδικής Αραβίας, μιας και η χώρα θα χρησιμοποιήσει τα τεράστια αποθέματά της για να καλύψει τη ζήτηση, οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων θεωρούνται αναπόφευκτες. Και φυσικά μιας και οι μεταφορές είναι καθοριστικός παράγοντας της όλης αλυσίδας θα προκαλέσουν ανατιμήσεις σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες προϊόντων.
Σε ότι αφορά τη χώρας μας και σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων στο ΑΠΕ οι τιμές αναμένεται να αυξηθούν περίπου 5% μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Έτσι Η τιμή της αμόλυβδης στην χώρα μας θα μπορούσε να φτάσει στα 1,70 ευρώ το λίτρο -η μέση τιμή της έχει ήδη αυξηθεί πάνω από 13 λεπτά ανά λίτρο, συγκεκριμένα στα 1,628 ευρώ το λίτρο- ενώ η τιμή του πετρελαίου κίνησης βρίσκεται στα 1,354 ευρώ το λίτρο.
Οι Έλληνες και σε σχέση με τους άλλους Ευρωπαίους και παρά το χαμηλότερο μέσο εισόδημά τους επιβαρύνονται με τις πιο υψηλές τιμές καυσίμων, μιας και κατά μέσο ότι ένα λίτρο αμόλυβδης στην Ευρωπαϊκή Ένωση κοστίζει 1,611 ευρώ το λίτρο. Για λόγους σύγκρισης σημειώστε πως το γαλόνι, που είναι 3,78 λίτρα, έχει στις ΗΠΑ μια μέση τιμή 2,76 δολαρίων, όταν σύμφωνα με το Reuters είχε φτάσει και τα 4,11 δολάρια κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.
Οι ειδικοί πάντως εκτιμούν πως όταν αποκατασταθούν οι ζημιές στη Σαουδική Αραβία η κατάσταση θα επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα.
