Το να έχεις ένα και μόνο μοντέλο στη γκάμα σου και να το διατηρείς συνεχώς στην επικαιρότητα, ακόμα και αν πρόκειται για τη Bugatti Chiron, δεν είναι εύκολο. Έτσι για να το πετύχεις πρέπει να σκαρφίζεσαι συνεχώς κάτι νέο. Τη μια τη Divo, της οποίας της αλλάζεις και όνομα, την άλλην προσθέτεις ηλιοροφή στη Chiroν. Για όσους θέλουν να πηγαίνουν με 400 και να λούζονται και στο φως των αστεριών. Λέμε τώρα…
Η ηλιοροφή της Chiron λοιπόν αποτελείται από δύο γυάλινα τμήματα με διαστάσεις (μήκος x πλάτος) 67 x 45 εκατοστά το καθένα. Τα κρύσταλλά τους αποτελούνται από τέσσερις στρώσεις, προκειμένου το επίπεδο θορύβου στη καμπίνα να είναι ανάλογο με αυτό της έκδοσης με τη στάνταρ μεταλλική οροφή. Επίσης το κρύσταλλο είναι και φυμέ προκειμένου να αντανακλάται η επιβλαβής υπεριώδης ακτινοβολία.
[ngg_images source=”galleries” container_ids=”4247″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”120″ thumbnail_height=”90″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”0″ number_of_columns=”0″ ajax_pagination=”1″ show_all_in_lightbox=”1″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”0″ slideshow_link_text=”[Show as slideshow]” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]
Τα δύο γυάλινα τμήματα δε αφαιρούνται αφενός γιατί δεν υπάρχει χώρος για να τα αποθηκεύσει κανείς και αφετέρου γιατί η μόνωση είναι δύσκολη υπόθεση ακόμα και για μια Bugatti. Φαντάζεστε να βρέχει και να στάζει η ηλιοροφή; Ειδικά από τη στιγμή που θα την έχει πληρώσει χρυσάφι;
Η Chiron με την ηλιοροφή θα παρουσιαστεί στην Εβδομάδα Αυτοκινήτου (Car Week) στο Monterey της Καλιφόρνια στα τέλη Αυγούστου, μαζί με τη Divo.
Γιάννης Σκουφής
