Τα αυτοκίνητα έχουν ακριβύνει πολύ τα τελευταία χρόνια και αυτό δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Η άλλοτε χώρα του Volkswagen – του «αυτοκινήτου του λαού» – βλέπει το όνειρο της προσιτής μετακίνησης να ξεφτίζει.
Στο Μπόχουμ, την πόλη που κάποτε παρήγαγε το θρυλικό Opel Kadett, η οικογενειακή αντιπροσωπεία Auto Feix σταμάτησε να πουλά καινούρια αυτοκίνητα. «Οι πελάτες απλώς δεν έχουν πια λεφτά στην τσέπη», λέει η διευθύντρια Κέρστιν Φάιξ.
Οι τιμές των νέων μοντέλων έχουν αυξηθεί πολύ πιο γρήγορα από τους μισθούς. Ένα καινούριο αυτοκίνητο κοστίζει πλέον 43 εβδομάδες εργασίας, έναντι 32 το 1995.
Οι πιο αυστηροί κανόνες για ρύπους και ασφάλεια, οι ελλείψεις σε πρώτες ύλες και μικροτσίπ, αλλά και η στροφή των κατασκευαστών προς ακριβότερα μοντέλα υψηλού κέρδους, έχουν κάνει τα φθηνά αυτοκίνητα είδος προς εξαφάνιση.
Μοντέλα όπως τα VW Up, Opel Adam και Ford Fiesta έχουν αποσυρθεί, ενώ οι τιμές στα μεταχειρισμένα έχουν αυξηθεί κατά 88 % μέσα σε μια δεκαετία. Η Auto Feix ζει πλέον αποκλειστικά από μεταχειρισμένα λίγων μηνών, μια λύση ανάγκης για τη μεσαία τάξη που δεν αντέχει το «νέο».
Το φαινόμενο αγγίζει βαθύτερα τις ρίζες της Γερμανικής κοινωνίας. Το αυτοκίνητο υπήρξε σύμβολο ελευθερίας και κοινωνικής ανέλιξης ενώ σήμερα γίνεται καθρέφτης ανισοτήτων.
Καθώς η ηλεκτροκίνηση προχωρά, τα ηλεκτρικά παραμένουν προνόμιο των εύπορων: ένα VW ID.3 ξεκινά από 33.000 €, ενώ το κινεζικό BYD Dolphin πωλείται από 22.990 €.
Η πολιτική πίεση αυξάνεται. Η κυβέρνηση προσπαθεί να στηρίξει τους χαμηλόμισθους με επιδοτήσεις, ενώ το ακροδεξιό AfD εκμεταλλεύεται τη δυσαρέσκεια, υποσχόμενο «επιστροφή στις μηχανές εσωτερικής καύσης».
Τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ μέσα σε λίγα χρόνια. Ένα αυτοκίνητο πλέον δεν είναι αυτονόητο δικαίωμα, αλλά πολυτέλεια. Και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει στο άμεσο μέλλον.
