Σύνδεση

Ariel

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ARIEL AERO-P ATOΜ ΕΧΕΙ ΔΥΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥΣ ΑΝΕΜΙΣΤΗΡΕΣ;

Το πρωτότυπο Aero-P Atom δεν έχει κανένα αεροδυναμικό βοήθημα αλλά 2 μικρούς ηλεκτρικούς ανεμιστήρες, κάτι σαν μικρά βεντιλατέρ, που λειτουργούν στις μεγάλες ταχύτητες και μόνο όταν χρειάζεται περισσότερο grοund effect (στις στροφές, επιβράδυνση, επιτάχυνση). Μάλιστα, η Ariel λέει πως τα κλασικά αεροδυναμικά βοηθήματα αυξάνουν την κατανάλωση, σε σχέση με την λύση του ground effect. Προς το παρόν, η όλη ιδέα είναι ένα concept, μιας και λόγω των κανονισμών δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ούτε σε αγώνες αλλά ούτε και στο δρόμο.

Η λειτουργία του όλου συστήματος βασίζεται στην αρχή του Bernoulli που αναφέρει πως όταν ο αέρας που ρέει κάτω από ένα σώμα έχει μεγαλύτερη σχετική ταχύτητα από τον πάνω, τότε δημιουργείται υποπίεση. Τώρα, στην περίπτωση του αυτοκινήτου όταν ένας ηλεκτρικός ανεμιστήρας ρουφά και επιταχύνει την ροή του αέρα από κάτω, τότε δημιουργείται το περίφημο «ground effect» (δηλ. αρνητική άντωση).

Στο παρελθόν δύο ιστορικά αγωνιστικά, τα Chaparral 2J του 1970 και Brabham BT46B του 1978, χρησιμοποιούσαν έναν ανεμιστήρα που ρουφούσε τον αέρα κάτω από το πλαίσιό τους.

Γιάννης Σκουφής

Γράψτε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Το πιο ακριβό Suzuki Jimny έχει έξι τροχούς 

Featured

Νέο Opel Mokka: Πιο μοντέρνο και πιο τολμηρό – Πόσο κοστίζει

Featured

Το νέο Audi A6 Avant θα είναι το τελευταίο με θερμικούς κινητήρες

Audi

Η Volvo καταργεί σταδιακά τα στέισον

Volvo