Η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται έτοιμη να επεκτείνει τα εμπορικά μέτρα κατά των κινεζικών αυτοκινήτων, εξετάζοντας πλέον την επιβολή δασμών και στα plug-in υβριδικά μοντέλα που κατασκευάζονται στην Κίνα. Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής Handelsblatt, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη προετοιμάσει το σχετικό πλαίσιο και αναμένει την έγκριση της πλειοψηφίας των κρατών-μελών για να προχωρήσει στην εφαρμογή των νέων μέτρων.
Η κίνηση αυτή έρχεται ως συνέχεια των δασμών που επιβλήθηκαν από τον Νοέμβριο του 2024 στα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα κινεζικής κατασκευής. Τότε, η ΕΕ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι κρατικές επιδοτήσεις που λαμβάνουν οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, οδηγώντας στην επιβολή πρόσθετων δασμών που φτάνουν έως και το 35%, πέραν του βασικού εισαγωγικού δασμού 10%.
Μετά την εφαρμογή αυτών των μέτρων, αρκετοί κινεζικοί κατασκευαστές αναπροσάρμοσαν άμεσα τη στρατηγική τους. Αντί να επικεντρωθούν αποκλειστικά στα ηλεκτρικά μοντέλα, έδωσαν έμφαση στα plug-in υβριδικά, μια κατηγορία που δεν καλυπτόταν από τους ισχύοντες δασμούς. Η τακτική αυτή αποδείχθηκε ιδιαίτερα επιτυχημένη, καθώς οι πωλήσεις των κινεζικών PHEV στην Ευρώπη αυξήθηκαν εντυπωσιακά.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το BYD Seal U, το οποίο αναδείχθηκε το δημοφιλέστερο plug-in υβριδικό μοντέλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση τους πρώτους μήνες του 2026, ξεπερνώντας παραδοσιακές προτάσεις από τις Volvo, BMW, Volkswagen και Mercedes-Benz. Παράλληλα, το BYD Atto 2 και το Jaecoo 7 της Chery καταγράφουν επίσης ιδιαίτερα θετικές επιδόσεις στις ευρωπαϊκές αγορές.
Οι νεότερες γενιές κινεζικών plug-in υβριδικών διαθέτουν ηλεκτρική αυτονομία που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει ακόμη και τα 200 χιλιόμετρα, ενώ χρησιμοποιούν μπαταρίες μεγαλύτερης χωρητικότητας από εκείνες αρκετών μικρών ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Αυτό τους επιτρέπει να προσφέρουν χαμηλή κατανάλωση και μειωμένες εκπομπές, διατηρώντας παράλληλα τα πλεονεκτήματα ενός θερμικού κινητήρα για μεγάλα ταξίδια.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το μερίδιο των plug-in υβριδικών στις πωλήσεις κινεζικών μαρκών στην Ευρώπη αυξήθηκε από 18% σε 30% μέσα σε έναν χρόνο, ενώ οι πωλήσεις τους εκτοξεύθηκαν κατά 236%. Αντίθετα, το μερίδιο των αμιγώς ηλεκτρικών μοντέλων παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητο.
Την ίδια στιγμή, οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες επιταχύνουν τα σχέδιά τους για παραγωγή εντός Ευρώπης, επιδιώκοντας να μειώσουν την έκθεσή τους στους εισαγωγικούς δασμούς. Η BYD κατασκευάζει ήδη εργοστάσιο στην Ουγγαρία, η SAIC σχεδιάζει μονάδα παραγωγής στην Ισπανία, ενώ και άλλοι όμιλοι όπως οι Chery, Geely, Dongfeng και Leapmotor εξετάζουν συνεργασίες ή παραγωγική παρουσία επί ευρωπαϊκού εδάφους.
Εάν οι νέοι δασμοί εγκριθούν, η ευρωπαϊκή αγορά ενδέχεται να βρεθεί μπροστά σε ένα νέο κεφάλαιο της εμπορικής αντιπαράθεσης με την Κίνα, αυτή τη φορά με επίκεντρο τα plug-in υβριδικά μοντέλα που γνωρίζουν ολοένα και μεγαλύτερη απήχηση στους Ευρωπαίους αγοραστές.

