Για το μέσο της σεζόν η Formula 1 επιστρέφει εκεί που ξεκίνησαν όλα πριν από 75 χρόνια. Το πρώτο Grand Prix που προσμετρά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Οδηγών διεξήχθη στις 13 Μαΐου 1950 στο Σίλβερστον, σε μια πίστα που διαμορφώθηκε μέσα σε ένα πρώην στρατιωτικό αεροδρόμιο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
Η πίστα
Το Σίλβερστον έχει φιλοξενήσει 59 Γκραν Πρι, του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη πίστα, με εξαίρεση τη Mόντσα (74). Η χάραξή του έχει παραμείνει λίγο πολύ ίδια όλα αυτά τα χρόνια. Με μήκος 5.861 μέτρα, είναι μία από τις μεγαλύτερες σε μήκος, πίστες στο καλεντάρι, με 18 στροφές (10 δεξιές και 8 αριστερές). Κάποιες από αυτές, όπως το σύμπλεγμα Maggotts-Becketts-Chapel, περιλαμβάνουν γρήγορες αλλαγές κατεύθυνσης και υψηλές ταχύτητες, οι οποίες δημιουργούν πολύ υψηλές πλευρικές δυνάμεις, παρόμοιες με αυτές σε Σπα και Σουζούκα.
Η πίστα χρησιμοποιείται σχεδόν όλο το χρόνο για αγώνες αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών και έτσι παρέχει καλή πρόσφυση από την πρώτη κιόλας περίοδο ελεύθερων δοκιμών της Παρασκευής. Αυτό ενισχύεται από το γεγονός ότι η επιφάνεια του οδοστρώματος δεν έχει ιδιαίτερα μεγάλη τραχύτητα. Παρά το γεγονός ότι ο αγώνας διεξάγεται στην καρδιά του καλοκαιριού, ο αγγλικός καιρός μπορεί συχνά να είναι απρόβλεπτος, με πολύ μεγάλες διακυμάνσεις θερμοκρασίας και ξαφνική εμφάνιση ανέμου και βροχής, ανατρέποντας τα δεδομένα κατά τη διάρκεια του αγώνα, όπως συνέβη πέρυσι.
Λέξη-κλειδί: Επέτειος
Το Σίλβερστον είναι η γενέτειρα της Formula 1, εκεί διεξήχθη ο πρώτος αγώνας που μέτρησε για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Οδηγών στις 13 Μαΐου 1950, μπροστά σε πλήθος άνω των 100.000 θεατών. Με μια Alfa Romeo 158 που χρησιμοποιούσε ελαστικά Pirelli, ο Nino Farina κατέκτησε την pole position, τον ταχύτερο γύρο του αγώνα και την πρώτη νίκη στην ιστορία της Formula 1. Ο Ιταλός έγινε επίσης ο πρώτος Παγκόσμιος Πρωταθλητής, κατακτώντας εκείνη τη χρονιά τον τίτλο στον τελευταίο αγώνα στη Μόντσα. Στο Grand Prix της Ιταλίας στη Mόντσα, θα πραγματοποιηθεί μια ειδική τελετή για τον εορτασμό του 500ού Grand Prix της Pirelli. Στην πραγματικότητα, αυτό το ορόσημο θα έχει επιτευχθεί το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στο Grand Prix της Ολλανδίας στο Ζάντφορτ, αλλά είναι ταιριαστό να εορταστεί σε μια τοποθεσία που απέχει μόλις 15 χιλιόμετρα από την έδρα της Pirelli στο Μιλάνο.
Η γωνιά των στατιστικών
Την Πέμπτη 3 Ιουλίου ξεκινά το 76ο Βρετανικό Grand Prix, το οποίο μοιράζεται με το Ιταλικό Grand Prix την τιμή να είναι οι μόνοι αγώνες που υπάρχουν πάντοτε στο καλεντάρι του πρωταθλήματος. Ο αγώνας διεξήχθη επίσης στο Aintree (πέντε φορές) και στο Brands Hatch (12). Το Σίλβερστον φιλοξένησε επίσης το επετειακό Grand Prix των 70 ετών F1, την σεζόν του 2020 που επηρεάστηκε από τον Covid.
Ο sir Lewis Hamilton έχει κερδίσει το Grand Prix της πατρίδας του εννέα φορές, αριθμός ρεκόρ, ενώ η σημερινή του ομάδα, η Ferrari, είναι η κορυφαία ομάδα με 18 νίκες. Ο Hamilton βρίσκεται επίσης στην κορυφή της λίστας με τις περισσότερες pole position (7) και τερματισμούς στο βάθρο (14), ενώ ο συμπατριώτης του Nigel Mansell κατέχει το ρεκόρ ταχύτερων γύρων αγώνα (7). Από τις ομάδες, η Ferrari προηγείται στις pole position (16), στους τερματισμούς στο βάθρο (59) και στους ταχύτερους γύρους αγώνα (21).
Η Μεγάλη Βρετανία έχει αναδείξει περισσότερους οδηγούς Formula 1 (179) από οποιοδήποτε άλλο έθνος. Σε 1120 αγώνες υπήρξε τουλάχιστον ένας Βρετανός οδηγός στην εκκίνηση. Η σημαία της Μεγάλης Βρετανίας έχει κυματίσει για 20 παγκόσμιους πρωταθλητές και για 319 νίκες, καθώς και για 308 pole position, 787 τερματισμούς στο βάθρο και 282 ταχύτερους γύρους αγώνα.
Το 2024
Κατά τη διάρκεια του περσινού Βρετανικού Grand Prix χρησιμοποιήθηκαν όλες οι γόμες για στεγνό οδόστρωμα αλλά και τα ενδιάμεσα ελαστικά. Δεκαεπτά οδηγοί επέλεξαν να εκκινήσουν με τη μέση γόμα γόμα, με μοναδικές εξαιρέσεις τους Ocon και Zhou που προτίμησαν τη μαλακή και τον Perez, ο οποίος αναγκάστηκε να ξεκινήσει από το pit lane με τη σκληρή γόμα. Η C2 αποδείχθηκε αποτελεσματική, επιτρέποντας στους οδηγούς να πιέσουν ακόμα και με πλήρες φορτίο καυσίμου από την αρχή, καθώς και να διαχειριστούν τις περίπλοκες συνθήκες που δημιουργήθηκαν όταν άρχισε να βρέχει. Επιπλέον, η μέση γόμα παρείχε μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά στον χρόνο της πρώτης αλλαγής, δεδομένου πως η απειλή βροχής υπήρχε ακόμη και πριν την έναρξη.
Όταν άρχισε η βροχή ήρθε η ώρα για τα ενδιάμεσα ελαστικά να πρωταγωνιστήσουν. Οδηγοί, όπως οι Leclerc και Perez, που επέλεξαν να βάλουν πιο νωρίς τα πράσινα ελαστικά υποχρεώθηκαν να βάλουν και δεύτερο σετ όταν εντάθηκε η βροχή αθώς το αρχικό τους σετ είχε φθαρεί. Ωστόσο, η βροχή δεν ήταν ποτέ τόσο έντονη όσο στην 3η περίοδο ελεύθερων δοκιμών, πράγμα που σήμαινε ότι φθάρηκαν πιο γρήγορα καθώς η πίστα στέγνωνε. Στο τελευταίο μέρος του αγώνα και οι τις τρεις γόμες για στεγνό οδόστρωμα απέδωσαν ισάξια. Μεταξύ των πρωτοπόρων, ήταν σαφές ότι διάφοροι συνδυασμοί μονοθεσίου-οδηγού-γόμας λειτούργησαν καλά: ο Hamilton κέρδισε για τη Mercedes με τη μαλακή γόμα, ο Verstappen είχε τον καλύτερο ρυθμό με τη Red Bull χρησιμοποιώντας σκληρή γόμα ενώ ο Piastri ήταν πολύ ανταγωνιστικός με τη McLaren που φορούσε μέση γόμα.
Οι γόμες
Υπάρχει μια σημαντική αλλαγή στις επιλογές γoμών ελαστικών για αυτό τον αγώνα. Η Pirelli επέλεξε τη C2 ως σκληρή (Hard), τη C3 ως μέση (Medium) και τη C4 ως μαλακή (Soft) γόμα. Πρόκειται για επιλογή κατά ένα βήμα πιο μαλακή από πέρυσι. Κοινός στόχος με την FIA, τη F1 και τις ομάδες, είναι να δημιουργηθεί ένα ευρύτερο φάσμα στρατηγικών επιλογών για τον αγώνα. Το 2024, όταν η C3 ήταν η μαλακή γόμα, χρησιμοποιήθηκε από ελάχιστους οδηγούς στα τελευταία στάδια του αγώνα μετά τη βροχή. Φέτος, ως μεσαία γόμα, αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, πιθανώς σε διάφορες φάσεις του αγώνα. Για όσους στοχεύουν σε στρατηγική μίας αλλαγής, θα πρέπει να διαχειριστούν με μεγάλη προσοχή τα δυο μέρη αγώνα, αποδεχόμενοι παράλληλα έναν μεγαλύτερο συνολικό χρόνο ως τον τερματισμό. Επίσης, ένας παράγοντας σε αυτή την εξίσωση είναι το γεγονός ότι ο χρόνος που απαιτείται για την αλλαγή ελαστικών δεν είναι πολύ μεγάλος (περίπου 20,5 δευτερόλεπτα). Επίσης οι προσπεράσεις αποτελούν πρόκληση, αλλά είναι εφικτές.
