Σύνδεση

Featured

GLC F-CELL: H Μercedes επιμένει στο υδρογόνο ως την οριστική λύση (Video)

Μπορεί όλος ο αυτοκινητικός “πλανήτης” να περιστρέφεται πλέον γύρω από τα ηλεκτρικά μοντέλα, όμως δεν λείπουν και οι προτάσεις που αναζητούν σε άλλες τεχνολογίες την λύση για το μέλλον. Και η Mercedes στην Φρανκφούρτη έφερε μία δική της εκδοχή για το πρώτο Plug-In υβριδικό το οποίο χρησιμοποιεί fuel cells.

Mercedes-GLC-FCell-02

Πρόκειται για το επόμενο, και ίσως οριστικό όπως πιστεύουν βήμα για την απαγκίστρωση από το πετρέλαιο και τους κινητήρες εσωτερικής καύσης. Τα οχήματα με κυψέλες καυσίμου υδρογόνου είναι σε κάθε περίπτωση η λύση για την διατήρηση της αυτοκινητοβιομηχανίας, έστω και αν ακόμα υπάρχουν πολλά προβλήματα σε ότι αφορά την παραγωγή αλλά -κυρίως- στην δημιουργία διανομής υδρογόνου στους χρήστες.

Mercedes-GLC-FCell-21

Ένα ενδεικτικό τέτοιο όχημα είναι η GLC F-Cell που παρουσιάστηκε στην Φρανκφούρτη και συνδυάζει κυψέλες με μπαταρίες και δυνατότητα plug-in φόρτισης (στην πρίζα). Έτσι, από την συνδυασμένη αυτονομία των περίπου 440 χλμ., τα 50 είναι από τις μπαταρίες των 13,8 kWh που μαζί με τον ηλεκτροκινητήρα βρίσκονται στον πίσω άξονα.

Mercedes-GLC-FCell-06

Λίγο πιο μπροστά είναι τοποθετημένες οι δεξαμενές υδρογόνου με συνολική χωρητικότητα 4,4 κιλών H2 και χρόνο ανεφοδιασμού στα 3 λεπτά, όταν οι μπαταρίες χρειάζονται 1,5 ώρες με ταχυφόρτιση και στο 100% του φορτίου τους. Σύμφωνα με την Mercedes η συστοιχία των κυψελών είναι 30% πιο κόμπακτ από της B-Class F-Cell, ενώ η ισχύς του συστήματος πρόωσης φτάνει τους 200 ίππους και τα 350 Nm ροπής.

Mercedes-Benz-GLC_F-Cell_Concept-2017-1280-1c

Πάντως η κίνηση της Mercedes να δείξει μέσα στον γενικότερο χαμό με τις μπαταρίες ότι επιμένει στο υδρογόνο έχει την δική της σημασία, καθώς η εταιρία ήδη έχει κάνει σημαντικές επενδύσεις και έχει αρκετή τεχνογνωσία και εμπειρία από την χρήση του σε οχήματα (κυρίως Μέσα Μαζικής Μεταφοράς) σε αρκετά σημεία του κόσμου. Μένει να δούμε ποιοί έχουν τα χρήματα και την τεχνολογική δύναμη να την ακολουθήσουν, καθώς η μετάβαση στις μπαταρίες έχει και αυτή πολλά και σημαντικά προβλήματα να επιλύσει μέχρι την πλήρη εφαρμογή της σε ευρεία κλίμακα.

Παναγιώτης Τριτάρης

Γράψτε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αυτό είναι το καινούργιο Lancia Ypsilon!

Featured

Πόσο κοστίζει το νέο Honda CR-V στην Ελλάδα;

Honda

Αυτή είναι η ανανεωμένη Skoda Octavia

Featured

To νέο Ford Puma είναι ακόμα καλύτερο

Featured