Σύνδεση

Featured

VW PASSAT GTE PLUG-IN ΗΥΒRID: ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Καθώς οδεύουμε ολοταχώς προς το τέλος της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα παρατηρούμε ίσως την μεγαλύτερη και πάντως την πιο “βιαστική” -να μην πούμε βεβιασμένη…- μεταβολή στην ιστορία της αυτοκίνησης. Με τους κανονισμούς για τους ρύπους να πιέζουν, τα τμήματα μάρκετινγκ να θέλουν να μην χάσουν το τρένο του ανταγωνισμού και με σκάνδαλα διαφόρων τύπων γύρω από τους πετρελαιοκινητήρες, βρεθήκαμε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να κινούμαστε στον αστερισμό των πάσης φύσεως EV οχημάτων. Και δη των υβριδικών, τα οποία τουλάχιστον οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές δεν είδαν ποτέ με καλό μάτι, θεωρώντας τα ένα μη απαραίτητο και ακριβό ενδιάμεσο βήμα προς την πλήρη εφαρμογή της ηλεκτροκίνησης.

Όπως και να έχει όμως όλα πλέον περιστρέφονται γύρω από αυτού του είδους τις τεχνολογίες. Και από το παιχνίδι δεν θα μπορούσε να λείπει η VW. Όχι τόσο υπό τον φόβο των αυτόκλητων ιεροκήρυκων του τέλους του πετρελαιοκινητήρα (φαινόμενο που ανθεί ιδιαιτέρως στην χώρα μας για λόγους που δεν είναι της παρούσης…) και της εμπλοκής της στο dieselgate. Αλλά για να μην μείνει πίσω στο παιχνίδι των εξελίξεων προς ένα μέλλον που όπως είναι πλέον προφανές προδιαγράφεται μάλλον ηλεκτρικό, στον ένα ή τον άλλο βαθμό.

passat-gte-8

Το Passat GTE είναι τέκνο αυτής της εποχής και της γενικότερης κινητικότητας προς ένα “ηλεκτρικό” μέλλον. Μαζί με το μικρό αδελφάκι του, το αντίστοιχο Golf GTE, είναι αυτή την στιγμή τα υβριδικά μοντέλα της γερμανικής εταιρίας, τα οποία δοκιμάζουν σε μεγάλη κλίμακα το τεχνολογικό αυτό υπόβαθρο, και προετοιμάζουν το έδαφος για κάποιες πιο ολοκληρωμένες -και δη αμιγώς ηλεκτρικές- λύσεις στο απώτερο μέλλον, μετά το τέλος της δεκαετίας που διανύουμε.

Στην υβριδική έκδοση του Passat που είχαμε στην διάθεσή μας για πολυήμερη δοκιμή, είναι προφανές ότι το ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως στο τεχνολογικό του υπόβαθρο, όπου θα αναφερθούμε διεξοδικότερα. Γιατί σε ότι αφορά την εμφάνιση, πέρα από την ένδειξη GTE και μία led μπλε φάσα στην μάσκα δεν υπάρχουν κάποιες άλλες αλλαγές που να τονίζουν την ιδιαιτερότητα της κατασκευής.

Το ίδιο συμβαίνει και στο εσωτερικό, όπου έχουμε ένα πλήρως εξοπλισμένο Passat, με κορυφαίους χώρους για την κατηγορία, και εξαιρετική ποιότητα κατασκευής, με μόνες διαφοροποιήσεις κάποιους διακόπτες για την χρήση της υβριδικής διάταξης στην κονσόλα, και ένα διαφορετικό όργανο στον πίνακα όπου εναλλάσσονται οι ενδείξεις ανάλογα με τον τύπο κίνησης που έχει επιλεγεί.

SAMSUNG CSC

Ξεκινώντας από τις κινητήριες μονάδες, υπάρχει κατ’ αρχήν ο τετρακύλινδρος βενζινοκινητήρας των 1,4 λίτρων TSI που εδώ αποδίδει 156 ίππους. Ο ηλεκτροκινητήρας, ο οποίος βρίσκεται τοποθετημένος παράλληλα με το αυτόματο κιβώτιο 6 σχέσεων DSG αποδίδει με την σειρά του 115 ίππους. Η συνδυασμένη απόδοσή τους φθάνει τα 218 άλογα με ροπή που αγγίζει τα 400 Νm. Ο ηλεκτροκινητήρας συνεργάζεται με μία μπαταρία των 9,9kW που βρίσκεται κάτω από τα πίσω καθίσματα, και η οποία φορτίζεται από μία plug-in διάταξη στην μάσκα μέσα σε περίπου 4 ώρες από το τυπικό δίκτυο οικιακού ρεύματος.

SAMSUNG CSC

Για να ολοκληρώσουμε με τα νούμερα να σημειώσουμε τις εξαιρετικές επιδόσεις που ανακοινώνει η VW για το GTE με το 0-100 να έρχεται σε 7,6 δευτερόλεπτα (ακόμα πιο εντυπωσιακές είναι οι ενδιάμεσες επιταχύνσεις) και την κατανάλωση να φθάνει -πάντα σύμφωνα με την εταιρία- το απίστευτο νούμερο των 1,7 λίτρων/100 χλμ. Εξίσου χαμηλές είναι και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, στα 39 γρ/χλμ., κάτι που σε αρκετές χώρες δίνει την δυνατότητα στο αυτοκίνητο να εμπίπτει σε καθεστώς κρατικών επιδοτήσεων.

Με τον ηλεκτροκινητήρα, το Passat GTE μπορεί να καλύψει σύμφωνα με τις προδιαγραφές της εταιρίας λίγο πάνω από τα 50 χιλιόμετρα, και σε ταχύτητες που δεν ξεπερνούν τα 130 χλμ/ώρα. Ενώ να σημειώσουμε ότι η ενσωμάτωση όλων αυτών των συστημάτων και των μπαταριών έχει αυξήσει το βάρος γύρω στα 170 κιλά σε σχέση με μία αντίστοιχης ισχύος πετρελαιοκίνητη έκδοση ενώ και το πορτ-μπαγκάζ έχει γίνει πιο ρηχό, χάνοντας περίπου 180 λίτρα σε χωρητικότητα.

SAMSUNG CSC

Πώς όμως όλα αυτά τα εντυπωσιακά τεχνικά στοιχεία αποδίδουν σε πραγματικές συνθήκες; Η απάντηση δεν είναι μονοδιάστατη, και σίγουρα σε κάθε περίπτωση υπεισέρχονται πολλοί παράγοντες που κάνουν το GTE μία αρκετά σύνθετη περίπτωση για όποιον βρίσκεται στην θέση να το δοκιμάζει και να προσπαθεί να γράψει μερικές καθαρές σκέψεις για αυτό.

Κατ’ αρχήν αξίζουν συγχαρητήρια στην VW που υλοποιεί μία τόσο πολύπλοκη τεχνολογική υπόθεση με τον πιο αβίαστο τρόπο. Πραγματικά δεν υπάρχει καμία στιγμή που να νιώθεις ότι οδηγείς κάτι διαφορετικό από ένα νορμάλ VW, με τις αλλαγές ανάμεσα στις διάφορες μορφές κίνησης να γίνονται στο υπόβαθρο και σε καμία περίπτωση αντιληπτές από τον ιδιοκτήτη. Το δεύτερο επίσης σημαντικό είναι ότι το αυτοκίνητο παραμένει ένα κανονικό Passat όπως το γνωρίζουμε, πληθωρικό σε χώρους και ποιότητα, ασφαλές και σίγουρο, με τον τυπικό γερμανικό “αέρα” στον τρόπο που κινείται στον δρόμο.

Από εκεί και πέρα όμως αρχίζουν κάποιες ενστάσεις σχετικά με κάποιες από τις προδιαγραφές του αυτοκινήτου και πως αυτές επιβεβαιώνονται σε πραγματικές συνθήκες. Κατ’ αρχήν η κατανάλωση που ανακοινώνεται είναι καταφανώς θεωρητική καθώς σε κανονική οδήγηση ποτέ δεν πέσαμε κάτω από τα 6 λίτρα στην Εθνική, ενώ στην πόλη ήταν ένα με ενάμισι λίτρο παραπάνω η ελάχιστη τιμή. Και αναφερόμαστε σε -ας την πούμε- “υβριδική” οδήγηση, δηλαδή ήρεμα και με βάση τον ειδικό χαρακτήρα του αυτοκινήτου, καθώς είναι γνωστό σε όλους ότι τα υβριδικά αν δεν οδηγηθούν σωστά καταναλώνουν πολύ περισσότερο και από τα αντίστοιχα με απλούς κινητήρες εσωτερικής καύσης.

passat-gte-5

Το δεύτερο που μας προβλημάτισε ήταν η εμφανής παρουσία του αυξημένου βάρους, ιδίως στο πίσω μέρος. Το αυτοκίνητο φαίνεται να έχει αλλάξει την “ισορροπία” του σε σχέση με τα κλασικά μοντέλα, ενώ και οι πιο σφιχτές αναρτήσεις σε συνδυασμό με τα ελαστικά 245/45 σε 18άρες ζάντες το έκαναν πιο “ξερό” στις αντιδράσεις του στις εγκάρσιες ανωμαλίες.

Οι επιδόσεις του επίσης σε επίπεδο αίσθησης δεν επαληθεύονται σε καθημερινή οδήγηση -ίσως μόνο στην λειτουργία GTE όπου συνδράμουν και οι δύο κινητήρες με όλη τους την ισχύ- ενώ και το κιβώτιο, πιθανότατα εξαιτίας χρήσης κάποιου ειδικού για την περίσταση λογισμικού, έχει χάσει την “σπιρτάδα” που γνωρίζουμε από τα υπόλοιπα DSG και μοιάζει με μία εκδοχή ενός καλού CVT.

Kαι κάπου εδώ φθάνουμε σε ένα -μάλλον δύσκολο- “δια ταύτα”: την τιμή του. Τα 47.650 ευρώ που ζητά είναι πάρα πολλά χρήματα για την ελληνική αγορά σήμερα, και σίγουρα ένας ανασταλτικός παράγοντας για όποιον θέλει να γνωρίσει την υβριδική τεχνολογία.. “by VW”.

passat-gte-4

Η επιλογή του έχει να κάνει αποκλειστικά με τον τρόπο χρήσης, και δη την κάλυψη των τυπικών διαδρομών μιας ημέρας ακτίνας 50 χιλιομέτρων μάξιμουμ (πρακτικά γύρω στα 40…) αποκλειστικά με την χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας. Οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση -πέραν της αυτονόητης δυνατότητας κάποιου να αγοράσει ότι θέλει- μοιάζει να στερείται κάποιας στοιχειώδους οικονομοτεχνικής λογικής απέναντι σε ένα κατά πολύ φθηνότερο diesel της εταιρίας.

Kάτι που, εν κατακλείδι, μας φέρνει στις αρχικές μας σκέψεις για τεχνολογική μανία με τα EV που έχει καταλάβει σύμπασα την σύγχρονη αυτοκινητοβιομηχανία. Δεν χωρά αμφιβολία ότι το Passat GTE είναι ένα εξαιρετικό αυτοκίνητο, αποτελώντας την ίδια στιγμή ένα απόλυτα λειτουργικό όχημα αλλά και μία πλατφόρμα πάνω στην οποία θα πατήσει η εταιρία για πιο ολοκληρωμένες επιλογές μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Όπως έχουν τα πράγματα σήμερα -και δη στην Ελλάδα- δεν μπορεί να σταθεί ως εμπορική πρόταση πέραν μερικών πολύ συνειδητοποιημένων αγοραστών. Αλλά κυρίως ως μια επίδειξη δύναμης της VW η οποία μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα κατάφερε να φτιάξει μία από τις πιο ολοκληρωμένες υβριδικές διατάξεις σε όλη την αυτοκινητοβιομηχανία. Το μέλλον τόσο της VW όσο και όλων αυτών των τεχνολογιών είναι σίγουρα λαμπρό στη νέα δεκαετία. Και το Passat GTE  κάνει ότι καλύτερο μπορεί -και από την απόσταση του 2017- στο να εστιάσεις το βλέμμα σου για να το δεις.
Παναγιώτης Τριτάρης

VW PASSAT GTE HYBRID (PLUG-IN)
Διαστάσεις (ΜxΠxΥ): 4.767×1.832×1.456 χιλ.
Μεταξόνιο: 2.791 χιλ.
Πορτμπαγκάζ: 402 – 968 λίτρα
Βάρος: 1.722 κιλά
Κινητήρας: 1.395 κ.εκ., 4 κύλινδροι, turbo βενζίνης, ηλεκτροκινητήρας
Ισχύς: 156 PS/ 5.000 σ.α.λ. (βενζινοκινητήρας), 115 PS/2.500 σ.α.λ. (ηλεκτροκινητήρας)
218 PS (συνδυασμένη)
Ροπή: 250 Nm/1.500 σ.α.λ. (βενζινοκινητήρας)
400 Nm/1.500 σ.α.λ. (συνδυασμένη)
0-100, Τελική: 7,6”, 225 χλμ./ ώρα
Κατανάλωση: 1,7 λίτρα/ 100 χλμ.
CO2: 39 γραμμάρια/ χλμ.
Τέλη: – €
Τιμή: από 47.650 €

 Φωτογραφίες: Παναγιώτης Τριτάρης

 

Γράψτε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Formula 1: Αυτά είναι τα μονοθέσια του 2024

F1

F1, Δοκιμές Μπαχρέιν: Η Red Bull παραχώρησε την πρώτη θέση στη Ferrari

F1

H Mercedes αναθεωρεί τους στόχους για τα ηλεκτρικά

Mercedes-Benz

To Tesla Cybertruck γίνεται και… αμφίβιο! (Video)

Featured